Nyugati fegyvereket őrző raktárat semmisíthettek meg az oroszok

Hírek2022. jún. 12.MTI

Megsemmisítettek orosz robotrepülőgépek egy nagy raktárt a Ternopili területen lévő Csortkiv településnél, amelyben az Egyesült Államokból és európai országokból érkezett páncéltörő rakétarendszereket, hordozható légvédelmi rakétarendszereket és tüzérségi lövedékeket tároltak - mondta Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint szombaton nagy pontosságú levegő-föld rakéták mértek csapást két vezetési posztra és 15 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, aminek következtében megsemmisült egy Buk-M1 föld-levegő rakétaindító berendezés, egy légtérellenőrző radar, egy Sz-300-as föld-levegő rakétarendszer célfelderítő és -követő radarja, valamint rakétasorozatvető-üteg. A harcászati légierő három vezetési pontot és 25 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadott,

aminek eredményeképpen több mint 150 "nacionalista" életét vesztette, hat harckocsi, öt tüzérségi löveg és 10 különleges célú jármű pedig üzemképtelenné vált.

A beszámoló szerint orosz vadászgépek lelőtték az ukrán légierő két Szu-25-ös gépét a "Donyecki Népköztársaság" felett, a légierő pedig egy harmadikat is megsemmisített Harkiv megyében. A légvédelem emellett nyolc ukrán drónt - köztük egy Bayraktar TB-2 típusút -, valamint két Tocska-U és három Uragan rakétát is lelőtt.

A rakéta- és tüzérségi erők 248 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 21 vezetési posztot és 37 tüzérségi tüzelőállást lőttek, aminek következtében több mint 320 ukrán életét vesztette, öt páncélozott jármű, hat tüzérségi löveg és aknavető, 15 speciális katonai jármű, valamint öt lőszer- és üzemanyagraktár megsemmisült.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése alapján az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 201 repülőgépet, 130 helikoptert, 1188 drónt, 338 légvédelmi rakétarendszert, 3514 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 508 rakétasorozatvetőt, 1870 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3570 speciális katonai járművet veszítettek.