Újabb magyar étel kapott uniós védelmet
HírekAz Európai Bizottság felvette a „Keleméri bárányhús” elnevezést az oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájára.
A „Keleméri bárányhús” elnevezés az Északi-középhegységben, a Gömör-Szepesi-hegység lábánál, az Aggteleki Nemzeti Park területén található Kelemér községben nevelt, Île-de-France vagy Suffolk apaállatoktól származó bárány húsát jelöli.
A dimbes-dombos terület sajátos mikroklímával és növénytársulásokkal rendelkezik. A gyep összetevői között a perjefüvek mellett megtalálható gyógynövényeknek köszönhetően a keleméri bárányhús fűszeres illatú és ízű.
A takarmányozás és a tartástechnológia döntő szerepet játszik a friss, tiszta, fűszeres illatú és ízű, omlós állagú, üde pirosas színű bárányhús előállításában.
Az elnevezés a ma meghozott döntésnek megfelelően bekerül a már oltalom alatt álló 1606 mezőgazdasági termék jegyzékébe.