Október 17-től egész Kanadában legális lesz a marihuána fogyasztása - a vállalkozók ugrásra készen állnak
HírekOktóber 17.-től Kanada lesz az első G7 ország, amely megengedi a marihuana élvezeti célú fogyasztását. A szert első ízben Uruguay vette le a tiltó listáról, 2013-ban. "A lehetőség komoly üzletnek nyit utat” mondta egy vállalkozó. A lépés támogatói azt állítják, hogy a jogszerűvé tétel új lehetőségeket teremt az egészségügyben és segít a kábítószer-bűnözés felszámolásában. Sokan bírálják az intézkedést. Azt állítják, hogy a szer hosszú távú használata károsítja az emberek egészségét. Mások amiatt aggódnak, hogyan lehet a folyamatokat jogszerű mederben tartani. Nagyon sok vállalkozó áll ugrásra készen. A marihuána legalizálása hatalmas üzletnek tűnik, és a nagy cégek mellett sok kisvállalkozás is nekivág a termesztésnek. Sokan úgy tekintenek magukra, mint az olasz borászokra. A legjobbat akarják kihozni a lehetőségből. A BBC most felkeresett néhány vállalkozót. Vinay Tolia saját kockázati tőke-alapját irányította, mielőtt egy kendertermesztő vállalkozás a Flowr vezérigazgatója lett. A Flowr szigorúan ellenőrzött körülmények között termeszti a marihuána alapanyagát, a kendert (1 láb = 0,3048 méter). A gyógyszer-ipari laboratóriumokhoz hasonló, fertőtlenített létesítményben tartott, szabályozott páratartalom és szellőztetés mellett növesztett a kender egyenletesen magas minőségben állítható elő. „Nagyon nagy körültekintést igényel a megfelelő növények előállítása” mondja Vinay Tolia. "A kender nagyon érzékeny növény. Ugyanaz a fajta két különböző helyiségben egészen más vegyi összetételű egyedet eredményez már akkor is, ha a hőmérséklet egészen kis mértékben különbözik.” A Flowr együttműködik a kertészeti ágazat óriás vállalatával, a Scotts Miracle-Gro-val egy olyan kutatási létesítmény létrehozásában, amely a növény genetikai hátterét tanulmányozza és azt vizsgálja, hogy marihuána fogyasztása hogyan hat a felhasználókra. Kelly Coulter pedig azt mondja: „Azoknak az olasz borászatoknak a példáját követem, amelyek eladják a kitűnő minőségű szőlőt, télen pedig pihennek.” Kelly korábban egy saját biofarmot vezetett és azt mondja: a kender termesztése természetes folytatása korábbi munkájának. „A legtöbb embert érdekli, honnan származik az élelmiszer, amit fogyaszt. Napjainkban az iparosított mezőgazdaságot egyre több bírálat éri, és ugyanez történik majd a kenderrel is”. Ron Throgmartin egy másik termelő bevallja, hogy „nem marihuána fogyasztó”, hanem üzletember, aki lehetőséget lát a kereskedelmi célú kender termesztésében. Húsz éven át vezette ingatlanfejlesztő vállalkozását. Most cége alakítja ki és adja bérbe a marihuána előállítására alkalmas ingatlanokat. Sean Roby a Bud and Breakfast céget vezeti, ami a maga stílusban „a marihuána AirBnB-je”. A szállásmegosztó platformhoz csatlakozó helyeken a vendégek marihuánás jógatanfolyamokon, „puff and paint” (szívj és fess) órákon és más, meghökkentő foglalkozásokon vehetnek részt. Szerinte ezek pont olyanok mint a bortúrák.