Októberben javult kissé, de továbbra is borúlátó a gazdasági hangulat Németországban

Hírek2022. okt. 18.MTI

A várt romlás helyett októberben javult valamelyest a gazdasági hangulat az euróövezetben a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet kimutatása alapján.

A ZEW gazdasági hangulatindexe (economic sentiment index, ESI) mínusz 59,2 pontra javult októberben a várt mínusz 65,7 pont helyett, ami romlást jelentett volna a szeptemberi mínusz 61,9 ponthoz képest.

Az aktuális németországi gazdasági helyzet megítélése azonban ismét erőteljesen csökkent, októberben mínusz 72,2 ponton áll, 11,7 ponttal alacsonyabban az előző havi 60,5 pontnál. A piac a ténylegesnél kisebb mértékű romlást, mínusz 68,0 pontot várt októberre.

A megkérdezett elemzők mintegy 68 százaléka a gazdasági aktivitás romlását jósolta a következő hónapokra, 8,6 százalékuk javulást, 23,6 százalékuk pedig változatlanságot várt.

"A ZEW gazdasági hangulatmutatója októberben kismértékben javult" - kommentálta a felmérés megállapításait Achim Wambach professzor, a ZEW elnöke. Elmondta, hogy az aktuális helyzetüket ismét lényegesen rosszabbnak ítélték meg a felmérésbe bevont gazdasági szereplők. Annak valószínűsége tehát, hogy a reál bruttó hazai össztermék a következő hat hónap során csökkenni fog, jelentősen megnőtt. "Összességében a gazdasági kilátások ismét romlottak" - foglalta össze a várakozásokat.

A pénzpiaci szakértők euróövezet gazdasági fejlődésével kapcsolatos hangulata októberben enyhén, 1,0 ponttal emelkedett, és jelenleg mínusz 59,7 ponton áll. Az aktuális helyzet megítélése az euróövezetben is meredeken 11,7 ponttal csökkent az előző havihoz képest és mínusz 70,6 pontra állt be októberben.

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet 1991 óta havi rendszerességgel végzi el felmérését bankok, biztosítótársaságok és kiválasztott vállalatok mintegy 300-350 pénzügyi szakértőjének és intézményes befektetőknek a megkérdezésével az aktuális helyzetről és annak az elkövetkező hat hónapban várható alakulásáról alkotott véleményükről.