Októberi teljesítménycsökkenés a gazdaságban az euróövezetben

Hírek2020. okt. 23.MTI

Októberben csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye a szeptemberi minimális növekedés után.

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésének pénteken ismertetett előzetes adatai szerint októberben a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke négy hónapja a legalacsonyabb, 49,4 pont lett a szeptemberi 50,4 pont végleges után. A kompozit indexre a ténylegesnél némileg gyengébb értéket, 49,3 pontot vártak októberre gazdasági elemzők.

A kompozit index idei eddigi mélypontja áprilisban volt, 13,6 ponttal, ami a koronavírus-járvány terjedésével és az euróövezet gazdaságának az ideiglenes leállításával függött össze.

A kompozit index januárban 51,3 ponton állt. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig gyarapodását jelzi. Októberben a szolgáltatóipari index öthavi mélypontra, 46,2 pontra esett a szeptemberi 48 pontról, ugyanakkor a feldolgozóipari index 26 havi csúcsra, 54,4 pontra emelkedett a szeptemberi 53,7 pontról. Szakértők a szolgáltatóipari BMI-re magasabb, de szintén zsugorodást jelző 47 pontot vártak, a feldolgozóiparira pedig gyengébb számmal, 53,1 ponttal számoltak. A Markit végleges adatokat és részleteket november 4-én közöl.