Olaszországnak is kell az orosz gáz - Az ENI olasz energiaszolgáltató rubelszámlát nyitott

Hírek2022. máj. 17.MTI - Sárközy Júlia, Róma

A legnagyobb olaszországi energia-vállalat, az ENI kedden bejelentette, hogy az eurószámla mellett rubelszámlát is nyitott a Gazprom Bank pénzintézetben az Oroszország által a földgáz-szállítmányok kifizetésére megjelölt procedúra teljesítéseként.

Az ENI közleményben hangoztatta, hogy a kettős számlát az "olasz állami hatóságokkal" egyetértésben nyitotta meg.

A közlemény tudatta, hogy a földgáz-szállítmányokért járó összeget továbbra is euróban számlázzák, "a valutát rubelre a moszkvai tőzsdén egy, azzal megbízott ügynökség váltja át a fizetést követő negyvennyolc órán belül, az orosz központi bank bevonása nélkül".

A vállalat hangsúlyozta, hogy a követett fizetési módozat "jelenleg nem sért semmilyen európai előírást". 

Mario Draghi kormányfő május 11-i washingtoni látogatása sajtótájékoztatóján azt mondta: az Európai Unió részéről semmilyen "hivatalos" állásfoglalás nem született azzal kapcsolatban, hogy a rubelben történő fizetés sérti a szankciókat. A helyzet se nem fekete, se nem fehér, hanem "szürke övezet" - jegyezte meg.

Gianluigi Paragone, korábban az Öt Csillag Mozgalom (M5S), most az Italexit nevű politikai párt szenátora úgy kommentált, hogy "sok beszéd és sok demagógia után az Európai Bizottság engedett, és hagyja, hogy a tagállamok szabadon döntsenek az orosz földgáz rubelben történő fizetéséről". Hozzátette, ez bizonyítja, hogy Európa nem tud lemondani az orosz földgázról.

A Zöld Európa párt szóvivője, Angelo Bonelli emlékeztetett arra, hogy március 24-én Mario Draghi és az ENI ügyvezető igazgatója, Claudio Descalzi még azt hangoztatta, hogy "soha nem fizetnek rubelban, és alig két hónap elteltével, megváltoztatták nézeteiket".