Oldódik a munkaerőpiac feszültsége Szlovákiában

Hírek2019. feb 6.Növekedés.hu

A munkaerőhiány 2019-ben is a legfontosabb problémák egyike marad Szlovákiában, adta hírül a TASR hírügynökség. A gazdasági növekedés várható lassulása azonban fokozatosan enyhíti a munkáltatók újabb dolgozók felvételére irányuló igényeit.

„A munkaerőpiaci helyzet enyhül, különösen Keleten és Közép-Szlovákia déli részein, sőt, 2020-ra a munkanélküliség enyhe, átmeneti növekedése sem zárható ki”, feltételezi az UniCredit Bank elemzője, Lubomir Korsnak.

Az ország nyugati felében továbbra is érzékelhető lesz a hiány, amelyet a munkáltatók részben külföldről pótolnak majd. A Szlovákiában dolgozó külföldiek száma idén és különösen jövőre fokozatosan stabilizálódik.

Egy másik elemző úgy látja, hogy a munkaerőhiány kierőszakolja a fizetések növelését. A Postova Banka szakértője, Lucia Dovalova szerint a fizetések nominális emelkedése meghaladhatja a 6 százalékot, vagyis körülbelül a 2018. évi szinten alakul.

Lubomir Korsnak ennél többre számít. A közalkalmazottak fizetésének 2019 januárjától bejelentett, 10 százalékos növelésének köszönhetően a bérek nominális bővülése elérheti a 7 százalékot.

„A fizetéseknek emelkedniük kell, különösen azokban az ágazatokban, amelyek a szakképzett munkaerő hiányát érzékelik” állítja Lucia Dovalova, aki hozzáteszi: 2019-ben a bérek reálértéke is a növekedni fog, bár kisebb ütemben, mint nominális értéküké.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.