Oldódik a munkaerőpiac feszültsége Szlovákiában

Hírek2019. feb. 6.Növekedés.hu

A munkaerőhiány 2019-ben is a legfontosabb problémák egyike marad Szlovákiában, adta hírül a TASR hírügynökség. A gazdasági növekedés várható lassulása azonban fokozatosan enyhíti a munkáltatók újabb dolgozók felvételére irányuló igényeit.

„A munkaerőpiaci helyzet enyhül, különösen Keleten és Közép-Szlovákia déli részein, sőt, 2020-ra a munkanélküliség enyhe, átmeneti növekedése sem zárható ki”, feltételezi az UniCredit Bank elemzője, Lubomir Korsnak.

Az ország nyugati felében továbbra is érzékelhető lesz a hiány, amelyet a munkáltatók részben külföldről pótolnak majd. A Szlovákiában dolgozó külföldiek száma idén és különösen jövőre fokozatosan stabilizálódik.

Egy másik elemző úgy látja, hogy a munkaerőhiány kierőszakolja a fizetések növelését. A Postova Banka szakértője, Lucia Dovalova szerint a fizetések nominális emelkedése meghaladhatja a 6 százalékot, vagyis körülbelül a 2018. évi szinten alakul.

Lubomir Korsnak ennél többre számít. A közalkalmazottak fizetésének 2019 januárjától bejelentett, 10 százalékos növelésének köszönhetően a bérek nominális bővülése elérheti a 7 százalékot.

„A fizetéseknek emelkedniük kell, különösen azokban az ágazatokban, amelyek a szakképzett munkaerő hiányát érzékelik” állítja Lucia Dovalova, aki hozzáteszi: 2019-ben a bérek reálértéke is a növekedni fog, bár kisebb ütemben, mint nominális értéküké.