Oldódik a munkaerőpiac feszültsége Szlovákiában

Hírek2019. feb 6.Növekedés.hu

A munkaerőhiány 2019-ben is a legfontosabb problémák egyike marad Szlovákiában, adta hírül a TASR hírügynökség. A gazdasági növekedés várható lassulása azonban fokozatosan enyhíti a munkáltatók újabb dolgozók felvételére irányuló igényeit.

„A munkaerőpiaci helyzet enyhül, különösen Keleten és Közép-Szlovákia déli részein, sőt, 2020-ra a munkanélküliség enyhe, átmeneti növekedése sem zárható ki”, feltételezi az UniCredit Bank elemzője, Lubomir Korsnak.

Az ország nyugati felében továbbra is érzékelhető lesz a hiány, amelyet a munkáltatók részben külföldről pótolnak majd. A Szlovákiában dolgozó külföldiek száma idén és különösen jövőre fokozatosan stabilizálódik.

Egy másik elemző úgy látja, hogy a munkaerőhiány kierőszakolja a fizetések növelését. A Postova Banka szakértője, Lucia Dovalova szerint a fizetések nominális emelkedése meghaladhatja a 6 százalékot, vagyis körülbelül a 2018. évi szinten alakul.

Lubomir Korsnak ennél többre számít. A közalkalmazottak fizetésének 2019 januárjától bejelentett, 10 százalékos növelésének köszönhetően a bérek nominális bővülése elérheti a 7 százalékot.

„A fizetéseknek emelkedniük kell, különösen azokban az ágazatokban, amelyek a szakképzett munkaerő hiányát érzékelik” állítja Lucia Dovalova, aki hozzáteszi: 2019-ben a bérek reálértéke is a növekedni fog, bár kisebb ütemben, mint nominális értéküké.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.