Ön szerint melyik a világ legélhetőbb városa? - Most megtudhatja!

Hírek2018. júl. 3.Növekedés.hu

A brit Monocle magazin szerint a világ legélhetőbb városai München, Tokió és Bécs. Az első 25 között egyetlen észak-amerikai város a kanadai Vancouver, kelet-európai egy sincs. München a megélhetési költségek magas szintje ellenére vitte el az első helyet. Az elemzők szerint az ott élők ráfordításaikért cserébe valós értékű szolgáltatásokat kapnak, hiszen „a város infrastruktúrája kitűnő, gazdasága virágzik, együtt él a természettel és nagyra értékeli a kultúrát”. Fontos szempont volt a város nagyszámú uszodája és azok csatolt szolgáltatásai, a szaunák, valamint a vendégszerető, magas színvonalon felszerelt konditermek.

A másfél milliós lélekszámú városban mindössze 3,5 százalékos a munkanélküliség, és más városoktól eltérően, a fiatalok körében még alacsonyabb. A gazdaság fő motorjai az autógyártás, a gépipar, az informatika és a biotechnológia.
A rangsor második és harmadik helyére Tokiót és Bécset sorolták. Tokióban a turizmus újabb csúcsokat dönt, és a város készül a 2020. évi Olimpiai Játékok megrendezésére. Bár a lakosság létszáma 9,5 millió, rendkívül hatékonyan szervezett és magas szintű kiskereskedelmi, vendéglátó és közlekedési szolgáltatásokat nyújt. „Jó példa arra, hogy egy nagyvárosnak nem kell durvává és személytelenné válnia”. Bécset a kiskereskedelmi üzletek korlátozott nyitva-tartása miatt érték bírálatok, de barokk szépsége, megfizethető bérlakásai, kitűnő közlekedési, vendéglátó szolgáltatásai és kulturális élete miatt magasra értékelték. Négy várost megelőzve Zürich került a rangsor negyedik helyére, Koppenhága pedig egyet lépve lett az ötödik. Míg a tavalyi évben a 3. helyért München és Berlin versengett, most München az első helyre lépett előre, Berlin pedig a 6. helyre csúszott vissza. A fővárosnak nagy szüksége lenne egy repülőtérre, építését azonban a rossz tervezés és a költség-túllépések akadályozzák: megnyitását 2011-re tervezték, ma már azonban nem remélik, hogy 2019 előtt átadásra kerülhet. A Monocle rangsorának készítői Berlint mégis „a világ egyik legizgalmasabb városának” tartják, amelyet átitat az alkotó szellem, nem csupán a művészetben, de a vállalkozó-kedvben is”.

Az első huszonöt legélhetőbb város listája a következő:

  1. München
  2. Tokió
  3. Bécs
  4. Zürich
  5. Koppenhága
  6. Berlin
  7. Madrid
  8. Hamburg
  9. Melbourne
  10. Helsinki
  11. Stockholm
  12. Lisszabon
  13. Sydney
  14. Hongkong
  15. Vancouver
  16. Amszterdam
  17. Kiotó
  18. Düsseldorf
  19. Barcelona
  20. Párizs
  21. Szingapúr
  22. Fukuoka
  23. Auckland
  24. Brisbane
  25. Oslo