Ön szerint melyik a világ legélhetőbb városa? - Most megtudhatja!

Hírek2018. júl 3.Növekedés.hu

A brit Monocle magazin szerint a világ legélhetőbb városai München, Tokió és Bécs. Az első 25 között egyetlen észak-amerikai város a kanadai Vancouver, kelet-európai egy sincs. München a megélhetési költségek magas szintje ellenére vitte el az első helyet. Az elemzők szerint az ott élők ráfordításaikért cserébe valós értékű szolgáltatásokat kapnak, hiszen „a város infrastruktúrája kitűnő, gazdasága virágzik, együtt él a természettel és nagyra értékeli a kultúrát”. Fontos szempont volt a város nagyszámú uszodája és azok csatolt szolgáltatásai, a szaunák, valamint a vendégszerető, magas színvonalon felszerelt konditermek.

A másfél milliós lélekszámú városban mindössze 3,5 százalékos a munkanélküliség, és más városoktól eltérően, a fiatalok körében még alacsonyabb. A gazdaság fő motorjai az autógyártás, a gépipar, az informatika és a biotechnológia.
A rangsor második és harmadik helyére Tokiót és Bécset sorolták. Tokióban a turizmus újabb csúcsokat dönt, és a város készül a 2020. évi Olimpiai Játékok megrendezésére. Bár a lakosság létszáma 9,5 millió, rendkívül hatékonyan szervezett és magas szintű kiskereskedelmi, vendéglátó és közlekedési szolgáltatásokat nyújt. „Jó példa arra, hogy egy nagyvárosnak nem kell durvává és személytelenné válnia”. Bécset a kiskereskedelmi üzletek korlátozott nyitva-tartása miatt érték bírálatok, de barokk szépsége, megfizethető bérlakásai, kitűnő közlekedési, vendéglátó szolgáltatásai és kulturális élete miatt magasra értékelték. Négy várost megelőzve Zürich került a rangsor negyedik helyére, Koppenhága pedig egyet lépve lett az ötödik. Míg a tavalyi évben a 3. helyért München és Berlin versengett, most München az első helyre lépett előre, Berlin pedig a 6. helyre csúszott vissza. A fővárosnak nagy szüksége lenne egy repülőtérre, építését azonban a rossz tervezés és a költség-túllépések akadályozzák: megnyitását 2011-re tervezték, ma már azonban nem remélik, hogy 2019 előtt átadásra kerülhet. A Monocle rangsorának készítői Berlint mégis „a világ egyik legizgalmasabb városának” tartják, amelyet átitat az alkotó szellem, nem csupán a művészetben, de a vállalkozó-kedvben is”.

Az első huszonöt legélhetőbb város listája a következő:

 1. München
 2. Tokió
 3. Bécs
 4. Zürich
 5. Koppenhága
 6. Berlin
 7. Madrid
 8. Hamburg
 9. Melbourne
 10. Helsinki
 11. Stockholm
 12. Lisszabon
 13. Sydney
 14. Hongkong
 15. Vancouver
 16. Amszterdam
 17. Kiotó
 18. Düsseldorf
 19. Barcelona
 20. Párizs
 21. Szingapúr
 22. Fukuoka
 23. Auckland
 24. Brisbane
 25. Oslo

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.