Ön szerint melyik a világ legélhetőbb városa? - Most megtudhatja!

Hírek2018. júl 3.Növekedés.hu

A brit Monocle magazin szerint a világ legélhetőbb városai München, Tokió és Bécs. Az első 25 között egyetlen észak-amerikai város a kanadai Vancouver, kelet-európai egy sincs. München a megélhetési költségek magas szintje ellenére vitte el az első helyet. Az elemzők szerint az ott élők ráfordításaikért cserébe valós értékű szolgáltatásokat kapnak, hiszen „a város infrastruktúrája kitűnő, gazdasága virágzik, együtt él a természettel és nagyra értékeli a kultúrát”. Fontos szempont volt a város nagyszámú uszodája és azok csatolt szolgáltatásai, a szaunák, valamint a vendégszerető, magas színvonalon felszerelt konditermek.

A másfél milliós lélekszámú városban mindössze 3,5 százalékos a munkanélküliség, és más városoktól eltérően, a fiatalok körében még alacsonyabb. A gazdaság fő motorjai az autógyártás, a gépipar, az informatika és a biotechnológia.
A rangsor második és harmadik helyére Tokiót és Bécset sorolták. Tokióban a turizmus újabb csúcsokat dönt, és a város készül a 2020. évi Olimpiai Játékok megrendezésére. Bár a lakosság létszáma 9,5 millió, rendkívül hatékonyan szervezett és magas szintű kiskereskedelmi, vendéglátó és közlekedési szolgáltatásokat nyújt. „Jó példa arra, hogy egy nagyvárosnak nem kell durvává és személytelenné válnia”. Bécset a kiskereskedelmi üzletek korlátozott nyitva-tartása miatt érték bírálatok, de barokk szépsége, megfizethető bérlakásai, kitűnő közlekedési, vendéglátó szolgáltatásai és kulturális élete miatt magasra értékelték. Négy várost megelőzve Zürich került a rangsor negyedik helyére, Koppenhága pedig egyet lépve lett az ötödik. Míg a tavalyi évben a 3. helyért München és Berlin versengett, most München az első helyre lépett előre, Berlin pedig a 6. helyre csúszott vissza. A fővárosnak nagy szüksége lenne egy repülőtérre, építését azonban a rossz tervezés és a költség-túllépések akadályozzák: megnyitását 2011-re tervezték, ma már azonban nem remélik, hogy 2019 előtt átadásra kerülhet. A Monocle rangsorának készítői Berlint mégis „a világ egyik legizgalmasabb városának” tartják, amelyet átitat az alkotó szellem, nem csupán a művészetben, de a vállalkozó-kedvben is”.

Az első huszonöt legélhetőbb város listája a következő:

 1. München
 2. Tokió
 3. Bécs
 4. Zürich
 5. Koppenhága
 6. Berlin
 7. Madrid
 8. Hamburg
 9. Melbourne
 10. Helsinki
 11. Stockholm
 12. Lisszabon
 13. Sydney
 14. Hongkong
 15. Vancouver
 16. Amszterdam
 17. Kiotó
 18. Düsseldorf
 19. Barcelona
 20. Párizs
 21. Szingapúr
 22. Fukuoka
 23. Auckland
 24. Brisbane
 25. Oslo