A teraszok nyitásával is vigyázni kell a szabályok betartására - Több 100 ezer forint is lehet a büntetés

Hírek2021. ápr. 20.MTI

A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta: amint a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, Pintér Sándor belügyminiszter, az operatív törzs vezetője a Magyar Közlönyben közzétett közigazgatási határozatban megállapítja, hogy a védőoltásban részesültek száma elérte a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának második fokozatához szükséges létszámot.

Emlékeztetett: ebben a fokozatban a teraszok és kerthelyiségek 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva, a vendégeknek nem kell maszkot viselniük, csak a belső terekben, ahol a megrendelt étel, ital elviteléhez szükséges ideig, valamint a mellékhelyiség használata idejére szabad tartózkodni. Az üzemeltetők és az alkalmazottak azonban a vendéglátóhely teljes területén kötelesek maszkot viselni. Hangsúlyozta: a teraszok és kerthelyiségek nyitásával a kijárási tilalom nem szűnik meg, mindenkinek haza kell érnie 22 óráig.

Kiss Róbert felhívta a figyelmet arra is, hogy a vendéglátóhelyeken a szabályok be nem tartása miatt az üzemeltetők 100 ezer forinttól egymillió forintig, míg a vendégek 5000 forinttól 500 ezer forintig bírságolhatók, és ideiglenesen be is zárathatják a vendéglátóhelyet.

Szálláshelyeken lévő étterem és bár csak a szálláshelyen üzleti célból megszállt vendégeket szolgálhatja ki - mondta.

Változatlanul hatályban maradnak a maszkviselési kötelezettségre, a rendezvények tilalmára, a szálláshelyekre, a szabadidős létesítményekre és a felsőoktatási intézményekre vonatkozó szabályok, valamint a kijárási tilalom rendelkezései.

Bács-Kiskun megyében, Balotaszálláson egy presszót egy évre bezáratott a rendőrség; ilyen jelentős szankciót még nem szabtak ki - mondta az alezredes.

A súlyos intézkedést azzal indokolta, hogy a vendéglátóhely üzemeltetőjével szemben már másodszor kellett fellépniük, ősszel ugyancsak be kellett záratniuk a presszót szabálytalanság miatt. A vendéglátóhelyen hétfőn az üzemeltető mellett egy vendéggel szemben is intézkedtek a rendőrök.