Orbán: az EU-nak változtatnia kell az energiaárakra vonatkozó politikáján

Hírek2021. okt. 6.MTI

Magyarország álláspontja szerint az Európai Uniónak változtatnia kell az energiaárakkal kapcsolatos politikáján - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a szlovéniai Brdóban az európai uniós tagországok és a nyugat-balkáni térséget alkotó országok állam-, illetve kormányfőinek találkozóját megelőzően.

Rövid nyilatkozatában a kormányfő úgy vélte, legalább részben az Európai Bizottság hibája, hogy az árak megemelkedtek.

Meg kell változtatni bizonyos szabályozásokat, különben mindenki hátrányt fog szenvedni

- fogalmazott.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott fotón Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Janez Jansa szlovén kormányfő az EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozón a Ljubljanához közeli Brdóban 2021. október 6-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor azt is leszögezte, hogy

Magyarországot az áremelkedés egyelőre nem érinti, mert az árak nem emelkedhetnek a megszabott felső határnál magasabbra.

Az Európai Bizottság javasolta, úgynevezett zöld megállapodás azonban közvetett adózást rejt magában a lakástulajdonosok és az autótulajdonosok számára, ez Magyarország számára elfogadhatatlan - tette hozzá.

Az EU-tagországok vezetői kedd esti munkavacsorájukon kitértek az emelkedő energiaárak kérdésére is, és uniós részről jelezték, hogy a következő hetekben behatóbban is foglalkoznak ezzel a témával.