Orbán Viktor: a 3 gyermekes anyák is szja-mentességet kaphatnak

Hírek2020. jan. 9.Harsányi Péter

Amennyiben a gazdasági környezet megengedi az elkövetkezendő években már nem csak a négy, hanem a három gyermekes anyákra is kiterjesztheti a kormány az élethosszig tartó szja-mentességet – jelentette be Orbán Viktor. Jelentős béremelésekben részesülnek a kórházakban dolgozó nővérek, folytatódik a Magyar Falu Program, kidolgozás alatt van a klíma- és környezetvédelmi akcióterv. Összegezzük a fontosabb részleteket.

Újabb családvédelmi akcióterv

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a mai Kormányinfón bejelentette, a kormány azon fáradozik, hogy az elkövetkezendő években már ne csak a négy, hanem a három gyermekes anyákra is vonatkozzon az élethosszig tartó személyi jövedelemadó (SZJA) mentesség.

Emellett a miniszterelnök februárban konkrétumokat hoz nyilvánosságra az új gazdaságvédelmi akciótervről, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy fenntartható legyen az eurózóna országaihoz képest a 2 százalékos magyar GDP növekedési többlet. Az új gazdaságvédelmi akcióterv egyúttal ellenállóbbá teszi hazánkat a külső lassulással szemben.

Bérek és foglalkoztatás

A foglalkoztatás és a bérek növelését is folytatni akarja a kormány, mert a szegénység felszámolásának nincs más útja - jelentette ki a miniszterelnök.

Fantasztikus teljesítménynek nevezte, hogy harminc év után először a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 milliót, amely 2010 óta 800 ezer fővel bővült. További érdem, hogy a bérek 82 hónapja folyamatosan nőnek. A béremelkedés mértéke eléri a 80 százalékot 2010-hez viszonyítva.

Kiemelte, hogy a bérnövekedés aránya a legalacsonyabb jövedelműek esetében volt a legnagyobb.

Kórházak

A kormányfő hangsúlyozta: az Állami Számvevőszék súlyos jelentést fogadott el a kérdésről, az adósságfelhalmozás nem bocsánatos bűn, hanem komoly ügy, ez fedezet nélküli kötelezettségvállalás.

Ezt a gyakorlatot fel kell számolni, egyetlen kórház sem halmozhat fel adósságot - hangoztatta, hozzátéve: ezért arra kérték az illetékes minisztert, hogy a kórházak gazdálkodásának ellenőrzéséhez és irányításához szükséges eszközökre tegyen javaslatot. Minden eszközt megadnak a kórházi adósságok felszámolására - közölte.

Orbán Viktor kitért arra: átcsoportosítják a fejlesztési forrásokat, és az első helyre teszik a kórházi várók, kórtermek és az azokhoz kapcsolódó szociális helyiségek felújítását. Minden 3 évnél régebbi kórtermet, várót, szociális teret fel kell újítani a miniszterelnök szerint.

Az egészségügyben jelenleg az egyik legnagyobb kihívás a szakdolgozók és nővérek elvándorlásának megállítása.  Ezért is valósult meg egy nagyobb szabású béremelés az esetükben: idén januártól 14 százalékos emelés, novembertől 20 százalékos emelés lép életbe.

Magyar Falu Program

Folytatódik a Magyar Falu Program, amely Orbán Viktor elmondása alapján összefüggésben van a klímapolitikával. Nem kívánatosak Magyarországon a hatalmas megapoliszok, ahol az életminőség gyakorlatilag fenntarthatatlan. Fontos, hogy a falut mint életformát megőrizzük.

Hangsúlyt kell fektetni arra, hogy minden faluból 30 perc alatt el lehessen érni 4 sávos autóutat, illetve, hogy minden faluban legyen gyors internet. Ha pedig a közelben egy város található, akkor a kertvárosok létrejöttét kell támogatni és nem a megapoliszok kialakulását.

Klímavédelem

A kormány által elfogadott nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiával kapcsolatban kiemelte: nem szükségszerű, hogy bármilyen összeomlás következzen be a Kárpát-medencében, fenn lehet tartani itt "a magyarok közös életét", de ehhez az kell, hogy a klímaváltozáshoz nyugodtan és tervszerűen alkalmazkodjunk. Ezt az alkalmazkodást meg kell kezdeni - tette hozzá.

Közölte: van egy lépésekre lebontott terv, amely szerint 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százalékát karbonsemlegessé teszik, így az energia nagy részét Paks adná, a második legnagyobb forrás pedig a napenergia lenne.

A miniszterelnök kitért arra, hogy hazánk a klímaverseny élvonalában van. 1990-től ugyanis 32 százalékkal csökkent Magyarország széndioxid kibocsátása. Ezzel megelőzzük Németországot, Ausztriát, és Hollandiát is.

Lehetséges továbbá, hogy Magyarország azon országok közé tartozzon, amelyek 2050-re klímasemleges gazdaság elérését célozzák meg, de ehhez 50 ezer milliárd forint kell. A klímavédelem fontos, de drága dolog - mutatott rá.

Orbán Viktor elmondta: a kormány kidolgoz egy klíma- és környezetvédelmi akciótervet konkrét intézkedésekkel. Ezek között említette, hogy a városi közlekedésben 2022-től csak elektromos buszokat lehessen forgalomba állítani, minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni, továbbá mentesíteni kell a folyókat a műanyag palackoktól.

Euró bevezetése

A miniszterelnök szerint még nagyon korai lenne bevezetni Magyarországon az eurót, ami egyúttal beláthatatlan következményekkel járna. Ennek tükrében tehát az elkövetkezendő években nem lesz terítéken az euró bevezetésének kérdése.

Energiapolitika és geopolitika

A magyar energiapolitika eddig sikeresen elkülönült a szövetségi politikától, és ezt a két dolgot szeretnénk a jövőben is külön tartani. A miniszterelnök az iráni-amerikai konfliktusnak az ország energia- és szövetségi politikájára gyakorolt hatására vonatkozó kérdésre azt válaszolta, eddig sikerült a két dolgot külön kezelni és erre törekszik a jövőben is. Szeretné elérni, hogy Irán ügyében az Európai Unió és az izraeli-amerikai álláspont közötti távolság csökkenjen.

A magyar álláspont egyértelmű: egyetlen ország esetében sem támogatjuk, hogy az atomfegyverrel rendelkező országok köre bővüljön - szögezte le.

Azt mondta, a magyar energiafüggetlenség sokkal jobb állapotban van tízéves kormányzásuk után, mint bármikor korábban volt, bár "minőségi javulást" eredményezne, ha Romániában minél hamarabb megkezdődne a gázkitermelés, illetve ha Horvátország hozzájárulna, hogy az épülő LPG-terminálban Magyarország résztulajdonossá válhasson. Ha ez a két dolog megtörténik, a magyar energiafüggetlenség garantálva lesz - szögezte le.