Orbán Viktor: a 2022-es büdzsé az újraindítás költségvetése lesz

Hírek2021. ápr. 16.Növekedés.hu

Ötezer milliárd forintot fordít a kormány idén és jövőre a gazdaság újraindítására, ami nem csupán reményt, de esélyt is ad arra, hogy mindenki talpra tud állni és munkához tud jutni. Erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban, közölve azt is: a következő hat hét döntő lesz, megduplázható a beoltottak száma, és akkor május végére, júniusra „kint vagyunk a vízből.”

Oltás nélkül senki sem lehet védett a koronavírus ellen, tévednek, akik azt hiszik, a többiek majd megvédik őt. Egyéni felelősség és egyéni védelem van – hangsúlyozta a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy eddig 4,2 millió ember regisztrált Covid-oltásra, de mintegy 8 millió 18 éven felüli él az országban.

Orbán Viktor elmondta: 3.145.592 embert oltottak be koronavírus ellen, a második adagot is több mint 1,3 millió ember kapta már meg. Hozzátette: a fetőzésen átesettekkel együtt nagyon közel vagyunk már ahhoz, hogy a lakosság 50 százaléka védettnek számítson, különösen, hogy

a következő hat hét döntő lesz, ha az eltervezett oltásokat be tudják adni, „május végére, júniusra kint vagyunk a vízből.”

Ehhez azonban pótolni kell azt a mintegy félmillió nyugati vakcinát, amit a Janssen szállított volna Magyarországra, ennek érdekében elsősorban a kínaiakkal tárgyal majd a Szijjártó Péter külügymininiszter, illetve személyesen Orbán Viktor.  A kormányfő jelezte: a Janssen oltóanyagával kapcsolatban szokatlan lépésre szántuk el magunkat, és szemben a többi nyugati vakcinával, amelynek a dokumentumait automatikusan elfogadták, itt ugyanúgy vizsgálni fogják a gyártási körülményeket, mint a keleti készítményeknél, mert „nagyon riasztóak a hírek”.

A terasznyitást a miniszterelnök szimbólikusnak nevezte, mint fogalmazott, ezzel a régi életünk egy darabját vissza tudjuk kapni. A Pénzügyminisztériumban közben már készül a 2022-es büdzsé, amely az újranyitás költségvetése lesz.

Idén és jövőre ötezer milliárd forintot fordít a kormány a gazdaság újraindítására, ami nem csupán reményt, de esélyt is ad arra, hogy mindenki talpra tud állni és munkához tud jutni.

Azt mondta: a kormány tartja azt a vállalását, hogy minden munkahelyet, amit a járvány tönkretett, újraépít, sőt, több munkhahely lesz, mint a pandémia előtt.
Az iskolanyitással kapcsán Orbán Viktor az óvatosságot és a fokozatosságot hangsúlyozta, jelezve, hogy jelenleg 24 gyerek van kórházban és ketten szorulnak gépi lélegeztetésre, ez is éppen kettővel több, mint kellene. Arról is beszélt, hogy a pedagógusok közül kevesebben jelentkeztek oltásra, mint remélte.