Orbán Viktor: Sok szolgáltatás nyílik meg a védettségi igazolvánnyal rendelkezők részére

Hírek2021. ápr. 23.Sz.A.

Meghaladta a 3 és fél milliót a beoltottak száma, szombaton nyithatnak a teraszok. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők négymilliós átoltottság után mehetnek edzőterembe, moziba, színházba, szállodákba, sporteseményre - mondta el Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A jövő hét közepére meglesz a négymillió átoltott - számolt be Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország műsorában.

Úgy fogalmazott, hogy ha meglesz a négymillió beoltott, akkor megnyitják a szolgáltatások további körét a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára.

Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is.

Hozzátette, hogy az éttermek teraszain felül a belső részük is elérhetővé válik azok számára, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. 

A kijárási tilalommal kapcsolatban elmondta: mivel elértük a 3 és félmillió beoltottat, szombaton már később, 11 órakor kezdődik.

Hangsúlyozta: vártnál zökkenőmentesebben alakult az óvoda- és iskolanyitás, messze 50 százalék feletti az intézményekbe visszatérők aránya, ami folymatosan emelkedik.

A vakcinák hatékonyságával kapcsolatban elmondta: a legfrissebb kutatások szerint egy oltással rendelkezők visszabetegedési aránya nagyon alacsony, egy százalék alatti. Mindegyik vakcina egyformán hatékony.

Körülbelül félmillióan átestek igazolhatóan, és négymillióan jövő hétre be lesz oltva, összesen 4,5 millió fő, ami a felnőtt lakosság több mint fele.

Az oltási regisztrációkkal kapcsolatban elmondta: időpontot is lehet már kérni az oltásra.

Mint elmondta, nagy mennyiségben érkeznek vakcinák az elkövetkezendő pár hétben.

Május közepén előállhat az a helyzet, hogy mindenkit beoltottunk, akik regisztráltak - tette hozzá.

- Ha a Magyarországon élő magyarokat beoltottuk, akkor a határon kívül élő magyarok is sorra kerülhetnek, ha lesz elég vakcinánk - fogalmazott.

A 16-18 év közöttiek beolthatóságával kapcsolatban az a hazai álláspont, hogy Pfizer/BioNtech oltónanyaggal beolthatók, ezért elkülönítenek erre a célra vakcinákat.

A járványveszély nem múlt el, szükséges, hogy a Parlament nyári időszakában a kormány cselekvőképes maradjon, ezért kérték a szükséghelyzet, vagyis a kormány cselekvőképességhez szükséges jogainak meghosszabbítását - fogalmazott a miniszterelnök.

A halálozási statisztikákkal kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarországon nem teszünk különbséget aközött, hogy valaki Covidban vagy Coviddal, vagyis  Covid-fertőzöttként hal meg, a magyar egészségügyi statisztika már a járvány előtt is így számolt.

A 2021-es költségvetés módosításával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a magyar rendszer átláthatóságot, fegyelmezettséget és rugalmasságot biztosít a különleges helyzet kezelésére. Most és jövőre is a gazdaság újraindítása a cél a költségvetésekben - az egészségügyi helyzet kezelése mellett.