Orbán Viktor: A keleti vakcinákkal oltottak is tudnak majd utazni

Hírek2021. máj. 28.Sz.A.

Leszorítottuk a vírust, de még mindig magas az aktív fertőzöttek száma. A keleti vakcinákkal is lehet majd utazni Európa-szerte - mondta el Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggel, Magyarország című műsorában.

Tegnap beadak 25 ezer első, és 117 ezer második oltást, jól halad az oltások felvétele. Ezer fő alá esett a kórházban ápoltak száma, közülük 121-en vannak lélegeztetőgépen, az aktív betegek száma azonban mág mindig magas, 84 719 ezer - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában.

Az oltási kedvvel kapcsolatban elmondta: 3 millióan még nem oltatták be magukat, mert abban a tévhitben élnek, hogy megúszhatják a fertőzést a magas átoltottság miatt. 

- Mindenki megkaphatja a vírust, aki nincs beoltva, és továbbadhatja a szeretteinek is, ezzel kell számolni - tette hozzá.

- Az első oltások tekintetében az oltóanyagot gyártó USA-nál is jobban állunk, második oltás tekintetében pedig utolértük Nagy-Britanniát - fogalmazott.

Mint elmondta, nálunk 51,5 százalék megkapta az első oltást, ami magasabb arány, mint az Egyesült Államokban.

Hangsúlyozta: az a tudományos álláspont, hogy azok az oltások, amelyeket Magyarországon alkalmazunk mind alkalmasak arra, hogy az indiai mutánst is legyőzzék.

- Mindenki biztos lehet benne, hogy a keleti vakcinákkal is lehet majd utazni: több országgal, így Szlovéniával, Szlovákiával, Romániával és Horvátországgal is megvan már a megállapodásunk, és a további kétoldalú egyezményeket folyamatosan köti a kormány - hangsúlyozta.

A júniusban bevezetendő uniós utazási igazolvánnyal  kapcsolatban elmondta: minden ország saját maga állítja majd elő ezeket az igazolványokat. Lehet majd utazni az Európai Gyógyszerügynökség által még nem engedélyezett vakcinákkal is, mert egy állam saját jogán elfogadhatja ezeket az oltásokat is, és mindenkinek szüksége van a turistákra.

A harmadik járványhullámmal kapcsolatban kiemelte: leszorítottuk a földre a vírust.

- Eddig védekeznünk kellett, most újra kell indítani a gazdaságot, mert megviselte a bérből és fizetésből élőket is a járvány. A vállalkozóknak is vissza kell nyerniük a vállalkozási, beruházási kedvüket - tette hozzá.

A 2021-es költségvetésről szólva úgy fogalmazott, hogy a védekezés logikájára épült, ezért is kell most módosítani, mert az év második fele már a gazdaság újraindításáról szól. 

A július elsején megjelenő, a második negyedév gazdasági teljesítményt mérő adatokról elmondta: biztatóak lehetünk a kilábalást illetően, annál is inkább, mert a tavaly a második negyedéves adat alacsony bázist ad. 

Az uniós klímavédelmi csúccsal kapcsolatban elmondta: 12 jogszabály tervezetet hoz nyilvánosságra az Európai Bizottság, ekkor kell majd megvédeni a magyar érdekeket. 

Magyarország 2030-ra elérheti, hogy az itt előállított termékek gyártása 90 százalékban karbonsemleges lesz, ami azt jelenti, hogy nagyon elöl járunk a klímasemlegesség felé vezető úton. - Nem tudunk, és nem is akarunk adót kivetni a klímarombolás kárai miatt, ezeket a károkat a klímaromboló nagyvállalatoknak kell fizetniük - tette hozzá.

A magyar-brit kormányfői, ma esedékes londoni csúcstalálkozóval kapcsolatban hangsúlyozta: gyengébbek lettünk a britek nélkül, szükség lesz új kétoldali egyezményre, mert a magyar-brit kapcsolatok nagyon fontosak az ország számára.