Orbán Viktor: Már ma elérhetjük az öt és félmillió beoltottat, új lazítások jönnek

Hírek2021. júl. 2.Sz.A.

Már ma elérjük az öt és félmillió beoltottat, és ötmillió fő a második adag vakcináját is megkapja, ezért újabb korlátozások kerülnek feloldásra - mondta el Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Az elmúlt 24 órában a koronavírus járványnak nem volt halálos áldozata Magyarországon, kórházban 76 embert ápolnak, lélegeztetőgépen pedig 22 embert tartanak.

A mai napon eléri az öt és félmilliót a beoltottak száma, és a második oltást megkapott honfitársaink száma pedig ma vagy holnap eléri az ötmillió főt - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Az esetleges negyedik hullámmal kapcsolatban hangsúlyozta: készpénznek veszik a világban a következő hullámot, ami szeptember október környékén jöhet.

Aki be van oltva, jó eséllyel kimarad ebből a hullámból, mert a gyógyszergyárak szerint az oltások 90 százalékban hasznosak, a magyarországi kontrollmérések is ezt mutatják.

Egy esetleges harmadik oltással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy egyelőre nem oltanak harmadik vakcinával, mert nem tudni pontosan, mi a hatása. Ezért meg kell várni, hogy a gyógyszergyártók vállalják-e a felelősséget egy harmadik oltásért. Bizonytalan a helyzet, ezért inkább türelmesnek kell lennünk ebben a kérdésben - hangsúlyozta.

Amikor elérjük az 5 és félmillió beoltottat, akkor újabb korlátozásokat oldanak fel: így például

  • nem lesz kötelező a maszviselés a tömegközlekedésen, boltokban,
  • védettségi igazolvány nélkül lehet belépni majdnem mindenhová
  • az üzleteket érintő korlátozásokat feloldják,
  • 100 fő a gyülekezésnél a felső határ, lakodalom esetében 400 fő 
  • 3 helyen tartják fenn a belépés védettségi igazolványhoz kötését: a sport, zenés-táncos, zárt térben tartott "koncertszerű" rendezvények esetében.

Az építőanyagok drágulásával kapcsolatban elmondta: elrendeltek egy kiviteli korlátozást, de mivel az EU részei vagyunk, engedélyeztetni kell ezt a lépést, ami időben hosszú lehet, akár októberig is eltarthat.

Ezért állami elővásárlási jogot bevezethetnek, amivel itthon tarthatóak az építőipari anyagok.

Az áremelkedések megfékezése miatt egy bizonyos szint felett extraprofit adót fognak bevezetni.

A lakásvásárlásra és felújításra adott állami támogatások kevesebbet fognak érni az építőanyagok inflációja miatt, ezért kell beavatkozni - tette hozzá.

A gazdaságélénkítéshez szükséges intézkedések között sorolta

  • a távmunka kiszélesítését,
  • az exporthitel biztosítás növelését,
  • új munkahelyteremtő támogatások bevezetését, és
  • egy új bértámogatást a közművekkel, ahol az alkalmazottak számára 3 éves béremelkedési pályáról állapodtak meg.

A gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban hangsúlyozta: a Soros-hálózat érdeke, hogy Magyarországot negatív színben tüntessék fel, ami mögött állami vagy személyes érdekek is állhatnak. 

- Ez a mi hazánk, ez a mi otthonunk, itt a magyar emberek döntik el, hogyan nevelik fel a gyerekeiket - tette hozzá.

A migránskérdésről szólva elmondta: tavaly 10 ezer illegális migráns betörési kísérlet volt, idén eddig ez a szám már 38 ezerre emelkedett. Fel kell tehát készülni egy nagyobb migrációs nyomásra a pandémia lecsengésével.

- Veszélyesebb világ jön, mint ami volt, meg kell erősíteni Magyarországot, erről is lesznek kérdések a nemzeti konzultációban. A migránsokkal kapcsolatban kiemelte: nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ez a magyar álláspont.