Orbán Viktor: az EU-nak valódi geostratégiai tervet kell készítenie

Hírek2020. aug. 19.MTI

Orbán Viktor miniszterelnök a szerda délelőtti V4-egyeztetésen ismét kiállt a Fehéroroszország ügyében képviselt lengyel álláspont mellett; az azt követő rendkívüli EU-csúcson pedig katonai és gazdasági elemeket is tartalmazó, átfogó uniós geostratégiai tervet szorgalmazott - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a tanácskozások után. Merkel német kancellár a csúcs után azt mondta, az EU nem ismeri el az elnökválasztás eredményét

A magyar miniszterelnök világossá tette, hogy Fehéroroszország ügyében a visegrádi országok között egyetértés van; a Lengyelország által képviselt álláspontot a V4-partnerek mindegyike, így Magyarország is a leghatározottabban támogatja.

Az Európai Tanács rendkívüli videokonferenciáján Orbán Viktor arra szólított fel, hogy a fehérorosz válság után kialakult helyzetben az Európai Unió mielőbb készítsen valódi, átfogó geostratégiai tervet, amelynek az emberi jogi és demokratikus vonatkozásokon kívül katonai és gazdasági szempontokat is tartalmaznia kell - ismertette Havasi Bertalan.

Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben az uniós állam-, illetve kormányfők videokonferenciája után kijelentette: az Európai Unió nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét. Merkel azt mondta, hogy a fehéroroszországi elnökválasztás "nem volt sem tisztességes, sem szabad", ezért az EU nem ismeri el az eredményét.
Az EU a békés tüntetők mellett áll, és elítéli a minszki "rezsim" által a demonstrálókkal szemben alkalmazott erőszakot - mondta a német kancellár.