Óriási a felháborodás Olaszországban a szabadon engedett maffiavezér miatt

Hírek2021. jún. 2.MTI, Euronews

Huszonöt év után elhagyhatta a börtönt a rettegett szicíliai maffiafőnök, Giovanni Brusca. A hír Olaszországban hatalmas botrányt váltott ki, a bűnbánó maffiózóknak járó kedvezmény-rendszer ellen tiltakoznak.

A most 64 éves férfit sokan csak “disznó”-ként emlegették, bevallottan legalább 150 ember haláláért felelős. Elismerte többek között a 13 éves Giuseppe Di Matteo meggyilkolását, akit azért raboltatott el, mert apja elhagyta a bűnszervezetet, majd együttműködött a rendőrséggel. A fiút több mint két éven tartották fogva, majd megfojtották, holttestét savban oldották fel.

Brusca nevéhez fűződik még a maffiaellenes vizsgálóbíró, Giovanni Falcone elleni merénylet, az 1992-es capaci mészárlás. A bíró autóját felrobbantották, kilencen haltak meg, köztük Tina Martinez férje, Antonio Montinaro.

“Egyértelműen úgy érzem, hogy az állam nem tisztel. Az államnak garantálnia kellett volna számunkra az igazságszolgáltatást. Ha már mindenképp ki kellett engedni, mert évek teltek el, akkor neki meg el kellett volna mondania az igazat a capaci bombázásról: ugye az elkövetők ismertek, a felbujtók nem. Márpedig Brusca ott volt. Ezzel kapcsolatban nekem még nem mondták a szemembe az igazságot, így nyilván úgy érzem, hogy nem tisztelnek” - mondta Antonio Montinaro özvegye.

Giovanni Brusca életfogytig tartó börtönbüntetését az igazságszolgáltatással való együttműködés miatt csökkentették 30 évre. Jelenleg feltételesen engedték szabadlábra.

A meggyilkolt vizsgálóbíró testvére, Maria Falcone a hír hallatán úgy nyilatkozott: "Fáj a hír, de ez a törvény, amelyet a testvérem is védett, és amelyet ezért tiszteletben kell tartani. Csak remélni tudom, hogy az igazságszolgáltatás és a rendvédelmi erők nagyon közelről figyelik őt, elkerülendő annak veszélyét, hogy ismét bűncselekményt kövessen el."

Az olasz baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Enrico Letta "gyomorszájra mért ütés"-hez hasonlította a döntést - hangsúlyozta azonban, hogy fontos tiszteletben tartani, amit Falcone testvére mondott.

Az olasz Liga párt vezetője, Matteo Salvini úgy reagált a hírre, hogy „25 év börtön után Giovanni Brusca maffiafőnök szabad ember. Ez nem az az igazságszolgáltatás, amit az olaszok megérdemelnek” – írta Twitteren.