KPMG: Óriási árbevétel csökkenés az európai bajnokcsapatoknál, két kivétel van

Hírek2021. jan. 16.Növekedés.hu

Megjelent a KPMG éves „The European Champions Report” jelentése. A Bayern München és a Real Madrid bajnokcsapat ritka kivételt jelent a futballszcénában azért is, mert sikerült nettó profitot termelniük a tavaly júniusban lezárt pénzügyi évben; miközben a többi klub jelentős veszteséget szenvedett el.

A COVID-19 járvány rányomta bélyegét a hat kiemelkedő európai liga bajnokainak pénzügyi teljesítményére az elmúlt szezonban: a KPMG felmérésében vizsgált hat bajnokcsapat mindegyike csökkenő bevételről számolt be.

A Juventus, a Paris Saint-Germain és a Porto kétszámjegyű árbevétel-visszaesést regisztrált az előző évhez képest, míg a Bayern München1, a Liverpool és a Real Madrid összbevételei mérsékeltebben csökkentek,

főként annak köszönhetően, hogy kis mértékben növelni tudták kereskedelmi bevételeiket.

A német és a spanyol bajnokcsapat ritka kivételt jelent a futballszcénában azért is, mert sikerült nettó profitot termelniük a 2020. május/júniusban lezárt pénzügyi évben; miközben a többi klub jelentős veszteséget szenvedett el.

A következtetéseket, a KPMG Budapesten működő, Football Benchmark csoportja tette közzé az immár ötödik alkalommal elkészített „The European Champions Report” jelentésében, mely Európa hat legerősebb bajnokcsapatának a 2019/2020-as szezont lezáró éves beszámolóinak elemzésével készült.

Az elmúlt szezonban három csapat, a Juventus, a Bayern München és a Paris Saint-Germain megőrizte bajnoki címét,

míg a Liverpool 30 év után tudott ismét győzedelmeskedni a Premier League-ben, a Porto a tavalyi nyertes Benfica-tól hódította vissza a portugál bajnoki címet, a Real Madrid pedig 34-edszerre szerezte meg a LaLiga trófeát, a két évig uralkodó Barcelona-t taszítva le ezzel a trónról.
A KPMG beszámolójának a főbb következtetései:

  • A beszámolóban vizsgált összes bajnokcsapat árbevétele (nettó átigazolási bevételekkel) csökkent.
  • A 8 százalékos árbevétel-visszaesés ellenére a bajnokcsapatok közül a Real Madrid érte el a legmagasabb összbevételt, 681,2 millió EUR értékben.
  • Az elnapolt vagy zárt kapuk mögött lejátszott mérkőzések miatt a Porto kivételével az összes csapatnál a jegyárbevétel csökkent a legnagyobb mértékben.
  • Abszolút értékben a Real Madrid vesztett a meccsnapi bevételekben a legtöbbet (-34,9 millió euró, ez éves viszonylatban 22 százalékos csökkenés), míg a Porto 4,2 millió eurós bevételkiesése jelentette százalékosan a legmagasabb éves visszaesést (-34%).
  • A közvetítési díjak is csökkentek minden bajnokcsapatnál, részben az UEFA Bajnoki Ligájában elért teljesítményük függvényében: a döntős Bayern- München és Paris Saint-Germain a televíziós bevételeknél csupán 4 százalékos csökkenést számolhatott el, míg a Porto korai, a kvalifikációs szakaszban való kiesése miatt 63%-os bevételkiesést volt kénytelen elkönyvelni a közvetítési jogok tételsorán.
  • A Liverpoolnak, a Bayern Münchennek és a Real Madridnak sikerült a kereskedelmi bevételein javítania, egyenként 14%, 4% és 2%-kal.

Egyedül a német és a spanyol bajnok tudott szerényebb nettó eredményt elérni (5,9 millió és 0,3 millió euró értékben), bár mindkét csapat profitja jelentősen csökkent az előző szezonhoz képest. A többi vizsgált bajnokcsapat komoly veszteséggel zárta a 2019/2020-as pénzügyi évet.