Óriási pusztítást végzett a vihar és az áradás Európában

Hírek2021. júl. 19.Növekedés.hu

Négy nappal a katasztrofális árvizek után nagy erőkkel zajlik a romok eltakarítása Németországban - írta meg az Euronews. A belga határ közelében fekvő Ahrweiler járásban a vihar következtében 110 ember halt meg - itt a szomszédok egymást segítik a mentésben.

Sok önkéntes érkezett hozzánk, vizet, kávét, élelmet osztanak. Nagyon-nagyon hálás vagyok azért, amit tesznek. Markológépek is érkeztek, szintén önkéntes alapon, le-föl járnak, két napja dolgoznak, hordják el a törmeléket az utcákról, szinte csak éjszaka pihennek

- nyilatkozta az egyik árvízkárosult, Heinz Gies.

Az árvízkárok sokkolták a helyszínre látogató kancellárt is - Angela Merkel azonnal gyorssegélyt ígért a helyreállítás munkálataira.

Sok ezer, házát elvesztő helyi lakos számára azonban az újjáépítés jelenleg még nem tűnik megvalósíthatónak.

Belgiumban 31-en vesztették életüket a természeti csapásban, a helyreállítási munkák a belga településen is folyamatban vannak.

Hollandiában is több száz településen okoztak kárt az áradások, az esőzések alábbhagytak, a folyók vízszintje csökkent, az elektromos vezetékek helyreállítása megkezdődött. A szomszédos német területeken azonban a gázszolgáltatást csak hetek múlva tudják újraindítani.

Kisebb, de hasonlóan félelmetes rombolást végeztek a viharok Lengyelország, Csehország, Ausztriában, illetve Luxemburg és Svájc egyes részein is, a kárt szenvedett otthonok és vállalkozások helyreállítása itt is sok időt fog igénybe venni.