Oroszország és Kína ellenséges repülőgép-hordozó csoportok legyőzését gyakorolta

Hírek2022. szept. 9.MTI

Oroszország és Kína a Vosztok-2022 hadászati csapat- és vezérkari gyakorlaton a két ország hadiflottája közös fellépését, köztük egy feltételezett ellenség szárazföldi és tengeri (repülőgép-hordozó és hajók) csapásmérő csoportjainak legyőzését gyakorolta.

Erről Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettes számolt be pénteken Moszkvában a külföldi katonai attaséknak.

Elmondta, hogy a gyakorlat sajátossága a harci gépek és a hadihajók közös alkalmazása volt. Elmondta, hogy a Japán-tenger középső részén az orosz és a kínai hadihajók az ellenséges haditengerészeti csoportok felkutatását és legyőzését gyakorolták.A tengeri lőtereken gyakorolták továbbá az ellenséges tengeralattjárók felkutatását és megsemmisítését, egy közös hadihajóraj védelmének megszervezését, az ellenséges légicsapások visszaverését és egy partraszálló alakulat megtámadását még a tengeren.

A tábornok szerint a Vosztok-2022 hadgyakorlat megnövelte az orosz, illetve a szövetséges és a baráti erők interoperabilitását.

A helyettes tárcavezető szerint az általa tisztán védelmi jellegűnek minősített hadgyakorlat jelentősen hozzájárult a kelet-ázsiai régió katonai biztonságához, és a célkitűzései maradéktalanul teljesültek.