Országszerte 21 kisüzemi sörfőzde tart nyílt napot szombaton

Hírek2021. szept. 28.Növekedés.hu

Október első hétvégéjén kinyitnak a magyar kisüzemi sörfőzdék, visszatér a Nyitott Főzdék Napja, amelyhez ezúttal 21 sörfőzde csatlakozott, szerte az országban. A rendezvénynek először hivatalos söre is lesz.

A Nyitott Főzdék Napja kezdeményezés célja, hogy az érdeklődők ingyenes programokon ismerjék meg a közvetlen környezetükben működő sörfőzdéket, minél többet tudjanak meg a sörkészítés alapanyagairól, technológiáiról és a különböző sörtípusokról.

A Nyitott Főzdék Napja kiemelt sörtípusa ezúttal a hidegkomlós láger lesz

– mondta Knap Gábor, a Beerporn.hu sörmagazin főszerkesztője, a Nyitott Főzdék Napja főszervezője. A programhelyszíneken külön jelölést kapnak majd ezek a sörök, annak érdekében, hogy minél több látogató ismerkedhessen meg a magyar sörforradalom kezdeteire, illetve a jelenlegi trendekre egyszerre utaló sörfajtával.

A hidegkomlós láger, vagy hopláger söröket néhány hazai kisüzemi sörfőzde már a 2000-es évek végén készíteni kezdte Magyarországon.

Az India Pale Lagernek is nevezett termékek olyan hagyományos alsóerjesztésű sörök, amelyeket főzés után, ún. hidegkomlózással, többnyire speciális aromakomlókkal ízesítenek. A termékek így egyszerre hordozzák a lágerekre jellemző, frisstítő jegyeket az újhullámos sörök intenzív, gyümölcsös komlóaromáival. A stílus hazai népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az utóbbi két évben megjelent a nemzetközi hátterű, legnagyobb hazai gyártók kínálatában is.

Október 2-án, szombaton a Nyitott Főzdék Napján a nyitva tartó kisüzemi sörfőzdék látogatóinak a sörkóstolás és vásárlás mellett lehetőségük lesz a sörfőzdék működésének, a sörkészítés folyamatának, illetve a sör alapanyagainak megismerésére.

A résztvevők közül több sörfőzde is bemutat majd új termékeket, lesz ahol kézműves sajtokat, párlatokat, környékbeli finomságokat is kóstolhatnak majd a vendégek.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az Ózdi Bolyki Serház, Békés megyében az Gyulai Elixbeer Kastély és Sörház és a Viharsarok Sörfőzde, valamint a békésszentandrási Szent András Sörfőzde, Pest megyében pedig a Fóti Kézműves Sörfőzde csatlakozott a kezdeményezéshez. Budapesten a Fehér Nyúl Sörfőzde, a First Craft Beer, a HopTop Brewery, a Horizont Sörök, a Monyo Budapest, és a Rizmajer Sörfőzde lesz nyitva szombaton. Hajdú-Bihar megyében a Hajdúböszörményi Hajdú Serház, Somogy megyében a balatonvilágosi Hedon, Fejér megyében az Etyeki Sörmanufaktúra, a székesfehérvári Hübris és a kápolnásnyéken működő Nyéki Sör várja a látogatókat. Bács-Kiskun megyében a Kecskeméti Sörmanufaktúra, Jász-Nagykun-Szolnok megyében a tiszafüredi Nopara Gyógysertár és a törökszentmiklósi Ugar Brewery, Győr-Moson-Sopron megyében pedig a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde és a győrújbaráti Vaskakas Sörfőzde tartja meg a Nyitott Főzdék Napját.

A csatlakozó sörfőzdék október 2-án elsősorban szabadtéri rendezvényekkel készülnek, a hatályos járványvédelmi intézkedések betartása mellett. A részletes programok a www.nyitottfozdek.hu oldalon érhetők el.