Öt helyen hoznak létre ágazati tudásközpontot az országban

Hírek2024. máj. 22.MTI

Szintet lépett a magyar szakképzés, hiszen Európában a második helyen van - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára szerdán Szerencsen.

Hankó Balázs elmondta, az ágazati tudásközpont összekapcsolja a szakképzést a felsőoktatással és az adott térség meghatározó gazdasági vállalkozói szereplőivel. Úgy fogalmazott, a szerencsi csokoládé és a helyi édességipar egy olyan brand, amely nemcsak a várost, hanem egész Magyarországot azonosítja. A szerencsi tudásközpontot élelmiszeripari és édesipari fókusszal indítják el úgy, hogy az legalább évente hatszáz tanulónak jelentsen lehetőséget, arra hogy bekapcsolódhasson.

Ehhez meg kell újítani az infrastruktúrát és olyan modern gépek is szükségesek, melyek a tradíciót megújult környezetben viszik tovább - mondta.

Ismertette, hogy Magyarországon már tízből hatan a szakképzést választják és bár

hat százalékkal kevesebben felvételiztek továbbtanulásért, három százalékkal növekedett a technikumok vonzereje.

Az a gondolkodás, mely szerint a szakképzés egyszerre ad szakmát a hároméves és technikusi végzettséget az ötéves képzésben, majd lehetőség van az egyetemi továbbtanulásra is, "jó konstelláció" és emiatt lett a magyar szakképzés a második Európában - közölte.

Az államtitkár kijelentette, a kormány

összesen öt helyen hoz létre ágazati tudásközpontokat az országban.