Ötmillió ingyenes gyorstesztet kapnak az iskolák az újranyitás előtt Ausztriában

Hírek2021. jan. 11.Növekedés.hu

Ausztriában január 15-éig biztosan marad a távoktatás. Az újranyitás pontos dátumát még nem hozták nyilvánosságra az osztrák hatóságok, de január 18-áig kiosztanak ötmillió koronavírus-gyorstesztet az iskoláknak, hogy így tartsák kontroll alatt a vírus terjedését a tantermi oktatás megkezdése után. A teszt eredménye 15 percen belül látható - írja az Euronews. 

  A kisebb gyerekeket a szülők tesztelhetik majd otthon, a nagyobb tanulókat az intézményekben fogják teszteln 

  Ausztriában továbbra is tart a kijárási korlátozás este 8 és reggel hat között. A frekventált helyeken szabadtéren is maszkot kell majd viselni. Hogy ez a rendelkezés mely közterületekre lesz kötelező érvényű, arról a tartományok saját hatáskörben dönthetnek. 

  A fent említett intézkedés a tömeges tesztelések második köre, amit január elejére jelentett be még decemberben a kormányfő. 

  A célzott szűréseket pedig kiterjesztik: ezentúl minden olyan területen, ahol közeli érintkezés léphet fel az emberek között, kétheti rendszerességgel, kötelező érvénnyel tesztelik majd a dolgozókat. A pedagógusokon túlmenően ebbe a csoportba tartoznak például a fodrászok, kozmetikusok, masszőrök is. 

  A közel 9 milliós Ausztriában eddig 390 ezer fertőzöttet azonosítottak, a koronavírus szövődményeiben elhunytak száma 6723, ami lakosságarányosan jobb mutató, mint a magyar vagy a svéd. 

  A régióban egyébként leginkább a lakosság tömeges tesztelését két hétvége alatt megvalósító szlovákoknak sikerült alacsonyabban tartani az elhunytak arányát. 

  A legmagasabb halálozási arányt a régióban Szlovéniában és Csehországban mérték.