OTP: „32 év munkája érik most be”

Hírek2024. márc. 8.Növekedés.hu

A régióban piacvezető pozícióban van az OTP. Öt országban is első helyen állnak a nettó hitelek terén.

Most érnek be a gyümölcsei annak a munkának, amely még 1992-ben indult, amikor Csányi Sándor került a vállalat élére és kezdetét vette egy átalakulási folyamat – mondta el Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, a társaság 2023-as eredményeiről szóló pénteki sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott: az elmúlt évek sikeres akvizíciói és a dinamikus organikus növekedés hatására az OTP Csoport mérlegfőösszege meghaladta a 100 milliárd eurót.

A külföldi profit-hozzájárulás az elmúlt években fokozatosan emelkedett, 2023-ban elérte a 64 százalékot.

A Csoport éves adózás utáni eredménye 990 milliárd forint volt. A tavalyi évhez képest a jelentős javulás a magasabb nettó kamatmarzsnak, az alacsonyabb kockázati költségnek és a badwill-nek köszönhető.

A társaság magyarországi alaptevékenysége, az OTP Core 2023-ban 313 milliárd forintos profitot ért el a leányvállalatoktól kapott osztalékok nélkül, osztalékkal együtt pedig 501 milliárd forintot.

Az OTP eredményeire jelentős hatással voltak 2022-ben és tavaly is az egyedi tételek. Az ukrán háború például két éve jelentőst mínuszt hozott magával, de épp így a kamatstop és a banki különadók is jelentősen befolyásolták a végleges számokat.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott: a magyarországi jelzáloghitel igénylések 33%-kal estek vissza. 2023-ban a külföldi leánybankok – az üzbég kivételével – nyereségesek voltak.

Bencsik László elmondta: a menedzsment 2024-ben javuló működési környezetre számít.

Jobb GDP-növekedési dinamikát, csökkenő inflációt és kamatkörnyezetet prognosztizálnak, mindez pozitív hatást gyakorolhat a hitelkeresletre és a portfólió minőségre. Ennek megfelelően az idei évben:

  • Az árfolyamszűrt organikus hitelállomány növekedési üteme meghaladhatja a 2023. évit.
  • A konszolidált nettó kamatmarzs az előző évihez hasonló szinten alakulhat.
  • A konszolidált működési költség/bevételi mutató a 45%-os szint környékén alakulhat.
  • A kockázati profil a 2023. évihez hasonló lehet.