Palkovics: 10 év alatt sikerült egymillió új munkahelyet létrehozni

Hírek2022. márc. 11.MTI

2010-ben 3,7 millióan dolgoztak Magyarországon, most ez a szám meghalaja a 4,7 milliót. A kisvállalatok versenyképességét azonban még emelni kell: a teljes magyar hozzáadott érték 60 százalékát ugynis multik állítják elő - emelte ki Palkovics László.

A kormányzás kezdetén 2010-ben célként fogalmazták meg, hogy 10 év alatt 1 millió új munkahely jön létre az országban, ezt sikerült elérni, hiszen míg 2010-ben 3,7 millión dolgoztak Magyarországon, tavaly decemberben ez a szám meghaladta a 4,7 milliót - mondta az innovációs és technológiai miniszter pénteken Ajkán vállalkozói fórumon.

Palkovics László hozzátette: mindez úgy valósult meg, hogy a magyar gazdaság 2021-ben 7,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A miniszter kiemelte a vírushelyzet alatt bevezetett támogatási rendszer egyik elemét, amelynek értelmében, ha egy cég a beruházás mellett döntött és vállalta, hogy nem építi le dolgozóit, akkor a beruházás összegének felét az állam biztosította. Az Európai Unió lehetővé tette ezt az állami támogatást, amelynek eredményeként 2021 közepéig, végéig 2000 milliárd forintnyi termelő eszköz beruházás jött létre az országban - tette hozzá.

Palkovics László úgy vélte, ezekkel az eszközökkel lassan el fog indulni a termelés, ami együtt jár majd a gazdaság növekedésével és a termelékenység javulásával is.

Kitért az innováció helyzetére is: 2010-hez képest 2020-ra megduplázódott a kutatás-fejlesztéssel és a különféle műszaki tevékenységgel foglalkozók száma. Ez a folyamat a saját szellemi termék iránti igény növekedésével magyarázható a miniszter szerint.

A miniszter elmondta, létrehozzák majd a tudományos és innovációs parkokat, ahol a vállalatok és az egyetemek együtt tudnak tevékenykedni. Létesül ilyen park a Pannon Egyetem környezetében, Zalaegerszegen és Nagykanizsán is. A parkokat a magyar állam finanszírozza, ezekre 2700 milliárd forintot allokáltak.

Palkovics László kiemelte, hogy Magyarországon az ipari termelésen belül a high tech-nek minősített termékek aránya elérte a 70 százalékot és a jövőben további növekedés várható.

Hozzátette, hogy high tech iparnak minősül a hadiipar is. Példaként említette, hogy Várpalotán fegyveres robbanóanyag gyár, Zalaegerszegen harckocsigyár épül, Nyírteleken pedig radarok gyártása kezdődik.

A kisvállalatok termelékenységét tekintve "nem állunk annyira jól" - mondta Palkovics László. A teljes magyar hozzáadott érték 60 százalékát a multik állítják elő, 40 százalékát pedig a magyar vállalatok, amelyek az előbbieknél több embert fogalkoztatnak - ismertette.