Pénzügyi ismeretek: egyre rosszabbak a magyarok mutatói

Hírek2020. máj. 27.Növekedés.hu

Egyre rosszabbul teljesítenek a magyarok legalábbis, ami a pénzügyi és matematikai ismereteiket illeti – derül ki az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatásából. A bankkapcsolattal rendelkező 18-70 évesek körében végzett felmérés évről évre a pénzügyi fogalmak ismeretét és az alapvető kalkulációs képességeket is vizsgálja. Az adatokból képzett komplex Pénzügyi Írástudás mutató szerint a magyarok ezeken a területeken maximum közepesen teljesítenek. Az OTP Bank pillanatfelvétele a magyarok pénzügyi és matematikai ismereteiről készült.

Az OTP Bank Öngondoskodási Index részét képező, komplex Pénzügyi Írástudás mutató szerint nyolc pontot romlott a magyarok pénzügyi tudása. A mutató a legfejlettebb ipari országokat tömörítő szervezet, az OECD ajánlásának megfelelően három területen; a pénzügyi alapfogalmak és termékek ismeretében, valamint a pénzügyi számítások megoldásában vizsgálja a lakosság felkészültségét. A maximálisan elérhető pontszám 100: a megkérdezettek átlaga 2018-ban 53 pont volt, 2019-re pedig 45 pontra csökkent ez a mérőszám – összehasonlításként ez a teljesítmény a középszintű érettségin hármas osztályzatnak felel meg.

„A pandémiás helyzetben az látjuk, hogy a készpénz és a folyószámlán tartott pénzösszegek jelentősen emelkednek, míg az értékpapírokban tartott megtakarítások állománya csökken. Mindez annak ellenére történik, hogy a tankönyvek szerint is a válsághelyzetek jó beszállási lehetőséget jelentenek a hosszabb távú megtakarítások esetén, és a tudatos portfoliótervezéssel, az esetleges veszteségek is minimalizálhatók. A tudatos pénzügyi viselkedés alapja a megfelelő pénzügyi ismeretek, amiben, úgy tűnik, van még hova javulni a megtakarítóknak” 

– mondta el a Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.

Alapfogalmak, alapműveletek

A pénzügyi alapfogalmaknál a megkérdezettek harmada nem tudta pontosan meghatározni, hogy mi az ATM, de a legrosszabb eredmény az EBKM (Egységesített Betéti Kamatlábmutató) definiálásában született, átlagosan 10-ből 1 jó válasszal. A komplex Pénzügyi Írástudás mutató összeállításában vizsgált másik két területen sincsenek kiemelkedő eredmények.

Az idei középszintű matematika érettségi kérdéssorában ugyan nem szerepelt pénzügyi számítási feladat, de az kiderült az OTP Bank Öngondoskodási Index felmérésből, hogy a felnőtt lakosság negyedének még egy egyszerűnek tűnő feladvány megoldása is fejtörést okozhat. Az Indexben szereplő egyik hétköznapi példa a következő volt:

„Ha szerdától 20 százalékos árleszállítás van a cipőboltban, akkor hány forintba kerül szerdán az a cipő, amiért kedden még ötezer forintot kértek?”

A felmérésben megkérdezettek ¾-e tudta kiszámolni, hogy a négyezer forint a helyes megoldás.

Több megoldás is van

Az OTP Bank folyamatosan törekszik arra, hogy fejlessze a különböző korosztályok pénzügyi ismereteit. A pénzügyi alapfogalmak elsajátításában rövid, animációs videók segítik a tanulni vágyókat az OTP Tudásbank oldalán. A pénzügyek tudatosabb kezelésében az OTP Bank ingyenes, online Pénzügyi Tervezője alkalmazható. A fiatalok pénzügyi oktatásának támogatására az OTP Fáy András Alapítvány pedig 2012-ben létrehozta a Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontját, az OK Oktatási Központot. A térségben egyedülálló program célja, hogy támogassa a diákokat a pénzügyi alapfogalmak és termékek megismerésében, a pénzügyi számítási feladatok megoldásában, így segítve őket abban, hogy hiteles és pontos információk, ne pedig tévhitek alapján dönthessenek a pénzügyeikről. Budapesten és Nyíregyházán évente mintegy 20-25 000, összesen pedig eddig több mint 100 000 diák vett részt az OK Oktatási Központ pénzügyi képzésein az Alapítvány jóvoltából. Az OK Projektet 2017-ben finn oktatási szakértők világszínvonalúnak minősítették, 2018-ban pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma ismerte el Kármán Tódor-díjjal az OTP Fáy András Alapítvány tevékenységét.