Pest megyében 12 önkormányzat nyert bölcsődetámogatást

Hírek2020. nov. 5.MTI

Újabb 12 Pest megyei önkormányzat nyert el támogatást bölcsődefejlesztésre, mintegy 3,5 milliárd forint értékben - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára az MTI-t.

A Pest megyei támogatási program keretében ezzel az elmúlt 2 évben összesen 15 milliárd forint hazai forrásból 75 bölcsődefejlesztési pályázat nyert el támogatást, ezzel több mint 2000 új bölcsődei férőhely létesül a megyében - hangsúlyozta az államtitkár.

A koronavírus második hullámának idején az emberi élet védelme és a gazdaság újraindítása mellett kiemelten fontos a családok támogatása.

A kormány nemcsak adókedvezménnyel, és egyéb közvetlen támogatással, például az ingyenes étkezés és tankönyv biztosításával segíti a családokat, hanem a bölcsődefejlesztési beruházások támogatásával is - tette hozzá.

Rákossy Balázs emlékeztetett: a Családvédelmi akcióterv keretében is meghatározott cél, hogy 2022-ig teljes bölcsődei ellátás valósuljon meg Magyarországon, így a Pest megyei támogatási programban is kiemelt szerepet kapott a bölcsődei fejlesztés.

Ezt szerinte az is indokolja, hogy az országban itt a legmagasabb a születésszám és a legnagyobb a 3 év alatti gyermekek aránya.

A tavaly már sikerrel lezárult, első körös Pest megyei bölcsődefejlesztési pályázat keretében 51 bölcsőde fejlesztésére került sor mintegy 9 milliárd forint összegben, és a nagy igényre való tekintettel a tárca második körben is lehetőséget adott az önkormányzatok számára újabb pályázatok benyújtására.

A felhívásra több mint négyszeres volt a túligénylés, így az eredeti 2,5 milliárdos keretösszeget további 3,5 milliárd forinttal emelte meg a Pénzügyminisztérium - ismertette az államtitkár. A pályázaton ezúttal Újszilvás, Őrbottyán, Dunaharaszti, Tápiószecső, Szentlőrickáta, Kocsér, Nyáregyháza, Pánd, Cegléd, Kakucs, Dány, Göd önkormányzatai nyertek - tette hozzá.

A pályázati felhívás ezúttal is a férőhelyhiánnyal küzdő önkormányzati tulajdonú bölcsődék, mini bölcsődék és a többcélú óvoda-bölcsődeként működő intézmények férőhelybővítését, férőhelyeinek fejlesztését célozta.

A konstrukció keretében felújítás esetén maximum 120 millió forint, új bölcsőde építése esetén pedig maximum 480 millió forint állami támogatásra lehetett pályázni - mondta. A térség az uniós előírások miatt a hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb uniós fejlesztési forráshoz jut, ugyanakkor az itt működő vállalkozások részéről jelentős fejlesztési igény mutatkozik, ezért a kormány 2021-ig összesen 80 milliárd forint támogatást nyújt hazai forrásból a térség fejlesztéseire - jegyezte meg Rákossy Balázs.