PM: 255 milliárd a központi alrendszer első két havi hiánya

Hírek2020. márc. 9.MTI

Az államháztartás központi alrendszere 254,6 milliárd forintos hiánnyal zárta az idei év első két hónapját. Ezen belül a központi költségvetés 283,7 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 36,3 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 7,2 milliárd forintos hiányt mutattak - jelentette előzetes adatai alapján hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM).

A múlt év január-februárban 67,3 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere. A központi költségvetés 18,9 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok 31,2 milliárd forint, míg a társadalombiztosítás 17,2 milliárd forint többletet könyvelt el.

Idén február végéig az uniós kiadások megközelítették az 569,4 milliárd forintot, míg tavaly ilyenkor ez 200,2 milliárd forintot tett ki. A minisztérium közleménye szerint főképp ez okozta a tavalyi és az idei év azonos időszakának eltérő alakulását.

A központi költségvetésbe az általános forgalmi adóból 56,4 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 40,1 milliárd forinttal, a társasági adóból 35,3 milliárd forinttal több folyt be, mint az előző év azonos időszakában.