Idén is lesz nyugdíjprémium

Hírek2019. nov. 8.MTI

Októberben az államháztartás központi alrendszerének hiánya 271,8 milliárd forint volt, az év első tíz hónapját 575,4 milliárd forintos hiánnyal zárta, ami az éves előirányzat 57,6 százalékának felel meg - közölte a Pénzügyminisztérium.

Az év első tíz hónapjában a központi költségvetés hiánya 534,3 az elkülönített állami pénzalapok 80,8 milliárd forintos többletet értek el, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 121,9 milliárd forintos deficittel zártak.

Idén október végéig 933,0 milliárd forint uniós bevételt könyvelhetett el a büdzsé, miközben a kedvezményezetteknek járó támogatások 1239,5 milliárd forintot tettek ki.

A főbb adónemeket tekintve általános forgalmi adóból az éves előirányzat 88,4 százaléka, személyi jövedelemadóból 83,9 százaléka, szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 81,4 százaléka, míg a jövedéki adóból annak 84,9 százaléka teljesült október végéig, közölte a Pénzügyminisztérium.

A közleményben kiemelték, hogy az év egészére kitűzött 1,8 százalékos uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycél tartható, elérhető.

Magyarországon több mint 4,5 millió embernek van munkája, ezzel párhuzamosan pedig dinamikusan, 10 százalék felett emelkednek a keresetek. Az adókedvezmények és adócsökkentések egyre több pénzt hagynak a magyar családok pénztárcájában, ami megmutatkozik a lakossági fogyasztás emelkedésében is. A kormány gazdaságfehérítő lépései szintén hónapról-hónapra bizonyítják eredményességüket - írja Pénzügyminisztérium közleményében.

A szaktárca kiemelte, a kormány család- és gazdaságpolitikai intézkedéseihez szükséges forrásokat az államháztartás stabilitásának megőrzésével tudja biztosítani a költségvetés. Jelentős hazai forrás szolgál többek között a közút- és vasúthálózat megújítására, a Modern Városok Program és Modern Falu Program fejlesztéseire, valamint a nagyvállalatok hatékonyabb termelését és munkahelyteremtését célzó beruházásokra. Júliustól igényelhető a Családvédelmi Akcióterv első négy eleme, valamint már hatályos a Gazdaságvédelmi Akcióterv számos intézkedése is.

A gazdaság jó teljesítménye pedig lehetővé teszi, hogy a kormány idén novemberben ismét nyugdíjprémiumot fizethessen - tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.