Pótfelvételi 2019: tényleg önköltség a tandíj?

Hírek2019. szept. 13.Növekedés.hu

A szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre 33 ezer felvételiző nem került be egyetlen, a felvételi lapon megjelölt intézménybe sem. Számukra a pótfelvételi jelenthetett új esélyt, ám – néhány kivételtől eltekintve – ebben az eljárásban már csak a költségtérítéses szakokra lehetett jelentkezni. Egy átlagos alapszakos „fizetős” képzés milliós kiadást jelenthet a szülőknek.

A rendes felvételi eljárás ponthatárainak kihirdetésénél 78 ezer leendő hallgató örülhetett a sikeres felvételinek. Azoknak, akiknek nem sikerült bejutniuk egyetlen felsőoktatási intézménybe sem, még benyújthatták jelentkezésüket a pótfelvételi során. Az augusztus 27-én így felvételt nyerő - valamint a még rendes eljárásban költségtérítéses képzésre bekerülő mintegy 16 ezer - leendő hallgatónak ősztől tandíjat kell fizetnie, vagy éppen a szüleiknek.

Az OTP Bank Öngondoskodási Index felméréséből kiderül ugyanis, hogy a magyar szülők 81 százaléka finanszírozná gyermeke számára a felsőfokú tanulmányok költségét.

Önköltséges képzésnél a családot a diploma megszerzéséig terhelő összeg nagysága függ a félévek számától, illetve választott a szaktól, de egyetemenként is eltérő mértékű a félévente fizetendő összeg. A népszerű szakok esetében milliós tételekbe is kerülhet a diploma. Például a „gazdálkodási és menedzsment” képzés – a 2019-es évben erre jelentkeztek a legtöbben – a Budapesti Corvinus Egyetemen 315 ezer forintba, a Budapesti Gazdasági Egyetemen 210 ezer forintba, a Debreceni Egyetemen 195 ezer forintba kerül félévente. Egy átlagos, 240 ezres tandíjjal számolva ez hét félévre már közel 1,7 millió forintra rúg.

Ügyfeleinknek azt javasoljuk, hogy az előrelátható és várhatóan nagyobb összegű kiadásokra időben kezdjék el a megtakarítást, hogy a megfelelő befektetési eszköz kiválasztásával, például a tandíj kifizetése ne terhelje meg annyira a családi költségvetést. Az Öngondoskodási Index felmérés adatai alapján látjuk, hogy a szülők elkötelezettek gyermekeik felsőfokú oktatásának költségei, így akár a tandíj fedezése iránt. Mindezt könnyebben és nagyobb eséllyel tehetik meg, ha az ilyen célú megtakarítást nem az utolsó pillanatban kezdik el. Egy 3 százalékos hozamú befektetési eszköz esetében például elég havonta 20 ezer forintot félretenni, hogy 7 év alatt összegyűljön 1,87 millió forint, ami fedezi az említett 1,7 milliós tandíjat

- mondta el a Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.

A tudatos tervezésben, egy-egy célhoz szükséges megtakarítás kiszámolásában az OTP Bank Pénzügyi Tervezője nyújt segítséget. Az aktuális cél megvalósításához legmegfelelőbb megtakarítási eszköz kiválasztásában pedig a hitelintézet szakértő munkatársai, valamint az OTP Tudásbankjának edukációs videói is az ügyfelek segítségére lehetnek.

OTP Öngondoskodási Index

*Forrás: 2018-as OTP Öngondoskodási Index felmérés: bankszámlával rendelkező 18-70 évesek, országosan reprezentatív minta, amely 1500 fő személyes megkérdezésével készült.