Professzionális felkészítés a tudatos külpiacra lépéshez KKV-k számára

Hírek2024. jan. 11.Növekedés.hu

A Széchenyi 2020 program keretében, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közös konzorciumában megvalósult „Professzionális felkészítés a tudatos külpiacra lépéshez KKV-k számára” elnevezésű kiemelt projekt 2023 szeptemberében sikeresen lezárult.

A FIT FOR EXPORT elnevezésű projekt elsődleges célja

a hazai KKV-k versenyképességének növelése,

nemzetközi piacon való megjelenésének előkészítése, illetve külpiaci növekedésének támogatása volt.

A projekt várt eredményeként bővült az exportáló vállalatok köre, megnövekedett a stabil, rendszeresen exportáló, külpiacokon jelen levő KKV-k száma, stabilabbá vált a már exportáló vállalatok piaci jelenléte, egyben javult exportképességi hatékonyságuk is.

A projekt célcsoportjába

a Magyar Multi Program I. fázisában résztvevő vállalkozások mellett az exportpotenciállal rendelkező, vagy már exportáló mikro, kis- és középvállalkozások tartoztak.

A HEPA által nyújtott szolgáltatások között szerepeltek a KKV-k által kedvelt többféle online, illetve fizikai megjelenést igénylő képzések és workshopok, valamint olyan innovatív megoldások kialakítása, mint az Online Kiállítói Tér.

A külpiacra lépést szintén segítette a szolgáltatásként nyújtott streaming lehetőség a potenciális külföldi partnerekkel és az egyes cégek részére biztosított szakmai marketing kisfilmek.

Nagy népszerűségre tett szert az

USA piacra lépési program

is, melynek keretein belül a KKV-k hazai, illetve tengerentúli képzéseken vehettek részt és bepillantást nyerhettek az USA piacának sajátosságaiba.

A projekt nem tartalmazott anyagi támogatást a pályázatban résztvevő cégek részére, melyek adott szolgáltatásokat tudtak igénybe venni az exportérettségi szintjükhöz mérten.