PSZ: a pártok tegyenek versenyképes ajánlatot az oktatásban dolgozók bérének emelésére

Hírek2021. jún. 16.Növekedés.hu

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felszólít minden pártot és politikust: tegyenek versenyképes ajánlatot, megalapozott ígéretet a pedagógusok, az oktatásban dolgozók bérének emelésére – ismertette a szakszervezet felhívását Szabó Zsuzsa elnök.

Szabó Zsuzsa elnök szerint az tette szükségessé a felhívást, hogy a jövő évi állami költségvetés nem tartalmazza a béremelést, miközben elindult a választási kampány.

Közleményükben emlékeztetett, a pedagógusok bérét a mai napig a 2014-ben megállapított minimálbér alapján számítják: az akkor 101 500 forint volt, ma pedig már 167 400 forint.

Vagyis a pedagógusok bérét több mint 60 százalékkal kellene emelni ahhoz, hogy a köznevelési törvényben eredetileg rögzített szintet elérje.

A PSZ egyébként a jövő év elején fórumot szervez, melyre meghívja a választáson induló pártok oktatáspolitikusait, hogy minden oktatásban dolgozó választópolgár megtudja: miként képzelik az egyenlőtlenségeket újratermelő közoktatás átalakítását, a tanárképzés megújítását, a fizetések emelését, a pálya társadalmi megbecsültségének javítását.

A PSZ ismertette szakmai elvárásait is a következő tanév indításával kapcsolatban. Totyik Tamás alelnök sorolta a kéréseiket:

  • Függesszék fel a helyi tanterveket, a tanfelügyeleti eljárásokat.
  • A távoktatásból adódó lemaradások pótlására a kormány adjon plusz órakeretet és ehhez pénzt.
  • A szeptemberi tanévkezdésre kapják meg a pedagógusok és az oktatók a PSZ által régóta követelt egyszeri nettó százezer forintos támogatást, hiszen saját eszközeiket használták a távoktatáshoz, miközben állami feladatot láttak el.
  • A kormány uniós pénzből építse ki a települések ingyenes internethálózatát.
  • A PSZ elvárja, hogy a kormány hozza nyilvánosságra: miként készül a közoktatásban a járvány esetleges negyedik hullámára.
  • A szakszervezet elutasítja azt a kormányzati szándékot, hogy bármilyen listázás kezdődjön az oltott és oltatlan oktatási dolgozók körében.

A PSZ szakképzésért felelős alelnöke, Gosztonyi Gábor felidézte:

ha nem mellőzték volna a társadalmi egyeztetést, nem kellene máris módosítani a szakképzési törvényt, az iskolákat terhelő káosz számos területen megelőzhető lett volna.

Felszólította az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy kezdje meg végre az érdemi szociális párbeszédet.

A PSZ közérdekű adatigénylésére eltérő adatokat közöltek az állami szervezetek a koronavírus-járványban megbetegedettek táppénzes napjainak számáról, arról, hányan kapták meg a 100 százalékos táppénzt, hányan haltak meg.

A 2020 szeptembere és decembere közötti időszakra a tankerületek és a szakképzési centrumok 108 halálesetről tájékoztattak, míg a Magyar Államkincstár (MÁK) 87 halálesetről.

A köznevelési államtitkár 2020 őszén azt nyilatkozta: 2020 szeptemberében 1083 pedagógus kapta meg a 100 százalékos táppénzt, a MÁK adatai szerint 4 hónap alatt alig több mint 300 köznevelési és szakképzési dolgozó.

Az alelnök bejelentette, hogy a PSZ 2021 januárja és júniusa közötti időszakra is él a közérdekű adatigénylés lehetőségével.