Putyin elleni tüntetéssé alakult Navalnij temetése 

Hírek2024. márc. 1.F. P.

Pénteken került sor a bebörtönzött orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij temetésére Moszkvában. A temetőben összegyűlt tömeg felbátorodott, jelszavakat, mondatokat skandált, a hatóságok csak azokat emelték ki, akinél transzparens is volt.

Moszkvában sor került Alekszerj Navalnij egyházi búcsúztatására és temetésére. Az eseményt az orosz hírügynökségek nem közvetítették, azt Navalnij YouTube csatornáján lehetett követni, amely Oroszországban blokkolva van.

A The Guardian, a BBC és a Reuters beszámolt az eseményről, és közlésük szerint a Boriszovszkoje temetőbe érkező tömeg skandálni kezdte, hogy "Oroszország szabad lesz", "Nem a háborúra", "Nem felejtünk" és "Oroszország Putyin nélkül". A jelen lévő rendőrség nem avatkozott közbe, viszont akinél ilyen feliratot tartalmazó transzparens volt, azt kiemelték és elvitték. 

A temetőt délután 5-kor bezárták, a még ott lévő gyászolókat távozásásra szólították fel. A Kreml nyomatékosan figyelmeztetett, hogy mindenféle gyülekezés, tüntetés szigorúan a törvénybe ütközik és bünetést von maga után.