Putyinnak elege lett a háborúból

Hírek2024. máj. 24.D.J.

Vlagyimir Putyin állítólag úgy véli, hogy a háborúban a közelmúltban elért eredmények elégségesek ahhoz, hogy kikiáltsa a győzelmét és befagyassza a konfliktust, ami megmentheti őt attól, hogy népszerűtlen döntéseket hozzon, például több embert mozgósítson - írja a SkyNews.

Az orosz erők az utóbbi hetekben több ponton is előrenyomultak. Csak május 9. és 15. között 278 négyzetkilométernyi ukrán területet foglaltak el.

Az államfő készen áll arra, hogy a jelenlegi harcvonalakat elismerő tűzszünettel megállítsa az ukrajnai háborút, ehhez viszont el kéne fogadnia Kijevnek és a Nyugatnak a mostani harcvonalakat - közölték orosz források a Reuters hírügynökséggel.

"Putyin addig harcolhat, ameddig csak kell, de kész a tűzszünetre is - a háború befagyasztására" - mondta a Reutersnek egy magas rangú orosz forrás, aki állítólag Putyinnal dolgozott együtt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször is kizárta a tűzszünet lehetőségét, és 2022-ben egy olyan rendeletet írt alá, amely hivatalosan is "lehetetlennek" nyilvánított bármilyen tárgyalást Putyinnal.

Az orosz elnök állítólag úgy gondolja, hogy bármilyen drámai új előrelépés a harcokban újabb országos mozgósítást igényelne, amit el akar kerülni - egy forrás arra hivatkozik, hogy

népszerűsége a 2022 szeptemberi első mozgósítás után visszaesett.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov a Reutersnek elmondta, hogy Oroszország többször is világossá tette, hogy nyitott a párbeszédre céljai elérése érdekében, és kijelentette, hogy az ország nem akar "örök háborút".