Rakétákat lőttek a tengerbe Dél-Koreából, kemény választ adtak Észak-Korea hadgyakorlatára

Hírek2022. okt. 5.Sz.A.

Ma összeül az ENSZ Bizonsági Tanácsa, hogy megvitassa a keddi észak-koreai hadgyakorlatot, melyben Japán felett lőttek ki középhatótávolságú rakétákat. Dél-Korea ma reggel hadgyakorlatot tartott a Sárga-tenger felett.

Kemény választ adott a dél-korai és az amerikai hadsereg Észak-Korea tegnapi rakétakísérletére, melyben egy közepes hatótávolságú rakétát lőttek ki Japán fölé. 2017 óta ez volt a legveszélyesebb katonai akció az észak-koreai hadsereg részéről.Az amerikai és a dél-koreai hadsereg a fenyegetésre válaszul tartott hadgyakorlatot tartott, és a tengerbe lőttek rakétákat - írja a Reuters.

A Sárga-tengeren tartott hadgyakorlat tényét a dél-koreai katonai vezetés jelentette be szerda reggel. A Hyunmoo-2C tipusú rakéták a tengerbe csapódtak, személyi sérülés nem történt.A Hyunmoo a dél-koreai hadsereg legújabb fejlesztésű precíziós rakétája, melyet egy Észak-Korea elleni esetleges válaszcsapásra fejlesztettek ki.

A hadgyakorlaton részt vett a USS Ronald Reagan amerikai repülőgéphordozó is.

Előzőleg a Fehér Ház veszélyesnek és felelőtlennek nevezte a keddi észak-koreai kísérletet, melyben rakétákat lőttek ki a kínai határ közeléből, és egy rakéta Japán felett haladt el.

Az észak-koreai rakéták 4600 kilométer távolságot tettek meg, ami a leghosszabb hatótávolságú észak-koreai kísérletnek számít. A rakéták végül a Csendes-óceánba csapódtak Japán partjaitól 3000 kilométerre, de riasztást kellett kiadni több sziget lakosságának.

Ma ül össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa Észak-Korea Japánt fenyegető hadgyakorlatát. Kína és Oroszország ellenezte a 15 tagú testület összehívását.A Japán elleni észak-koreai hadgyakorlatot az ENSZ, az USA és Japán mellett az Európai Unió is elítélte, felelőtlennek és szándékosan provokatívnak nevezte az akciót.

Antonio Guterres ENSZ főtitkár szerint a hadgyakorlat megsértette a Biztonsági Tanács határozatait. Észak-Koreát nukleáris fegyverprogramja miatt szigorú nemzetközi szankciók sújtják.