Rekordot döntött szárazságban a június, a július sokkal csapadékosabb 

Hírek2021. júl. 12.H. É.

Többfelé is több eső hullott egyetlen nap alatt vasárnap, mint a júliusi havi átlag - tette közzé az Országos Meteorológiai Szolgálat. Közben az idei június a legszárazabb és a harmadik legmelegebb június volt 1901 óta Magyarországon.

120 éve nem volt olyan száraz az év 6. hónapja, mint a mostani június, ami a harmadik legmelegebb is volt 1901 óta. Erről múlt héten megjelent cikkében írt Lakatos Mónika, a meteorológiai szolgálat éghajlati szakértője. https://masfelfok.hu/2021/07/08/ami-ma-szelsoseges-hohullam-az-a-jovoben-egy-atlagos-nyari-nap-lehet-magyarorszagon/ Mint fogalmazott, ismét ízelítőt kapunk abból, ami a klímaváltozás miatt valószínűleg mindennapos lesz a századvég nyarain.

Most viszont a meteorológiai szolgálat közlése szerint a július már biztosan nem kel versenyre a júniussal. Többfelé is több eső hullott le ugyanis egyetlen nap alatt vasárnap, mint a havi átlag. A legtöbb csapadék Győrben esett, több helyen 80-85 milliméternyi, az egyetemi mérőállomáson pedig 88 milliméternyit mértek.

Főként az ország déli felén semmi eső nem volt, míg másutt, akár a közelben 30-60 milliméter vagy annál is több hullott, helyenként jégesővel (jellemzően borsónyi, néhol cseresznyényi méretű jéggel).

Jelentősebb csapadék a héten is várható, zivatarcellákkal, jégesővel is akár, miközben ismét fokozódik a hőség.