Rendkívüli közgyűlést tartott az OTP

Hírek2021. okt. 15.Sz.A.

Az OTP több mint tíz százalékkal növelte a hitelkihelyezéseit, kimagasló eredményt ért el az NHP Hajrá és a Babaváró hitelek piacán. A hitelmoratórium lejárása után nem számítanak jelentős kockázatokra - hangzott el az OTP pénteki rendkívüli közgyűlésén.

Az OTP bankcsoporton belül Magyarország súlya egyre csökken, a növekedés motorja az akvizíciók voltak, emellett a magyar piac az állami támogatású programok miatt jól teljesített - hangzott el az OTP mai rendkívüli közgyűlésén.

Csányi Sándor elnök hangsúlyozta: kiemelkedő az OTP piaci részesedése

  • az NHP Hajrá piacán (28 százalék),
  • a Babaváró hitelnél 43 százalék,
  • az újraindítási kölcsönöknél 38 százalék,
  • a vállalati hitelezésben jelenleg 18 százalékos a bank piaci részesedése.

A mikro- és kisvállalkozások hitelezése másfél év alatt majdnem megduplázódott, a közép és nagyvállalati hitelezés is emelkedett – mondta el Csányi Sándor elnök.

Mint mondta, sikerült növelni a bankcsoport piaci részesedését több országban is. 

  • Szerbiában piacvezetővé váltak a fennálló hitelállomány tekintetében
  • Bulgáriában megerősítették a piacvezető szerepüket
  • Horvátországban 10 százalék fölé nőtt az eszközarányos részesedésük, és három országba léptek be új szereplőként.
  • Szlovéniában a Nova KBM megvásárlásával az OTP Csoport piaci részesedése 29 százalékkal piacvezető lesz.
  • Üzbegisztánban sikeres lehet az OTP, mert a bankprivatizációban egy több mint 30 milliós országban az elsők között lehetnek. Erről a tárgyalások jelenleg is zajlanak üzbég kormányzati tisztségviselőkkel.

Összességében 2016 óta idén a második negyedév végéig a csoport teljesítő hitelállománya 2,4-szeresére nőtt.

Jelentős gazdasági növekedést és a költségvetési hiány csökkentését várja a bank idén és jövőre is – tette hozzá.

Kiemelte: a kormány és a jegybank részéről több olyan intézkedés történt, ami segítette a bankszektort és a hitelezés növekedését – ilyen például az azonnali fizetési rendszer, illetve a kedvezményes és zöld hitelprogramok bevezetése.

Mint mondta, az inflációs kockázatoknál a jegybank időben ébredt, és elkezdte emelni a kamatot.

Hozzátette: idén tíz százalékkal emelkedik a hitelállomány, a moratórium kivezetésével kapcsolatos kockázatokra pedig kellő tartalékolással felkészült a bank.

A bankcsoport mérlegfőösszege jövő év végére elérheti a 100 milliárd eurót, és jövőre remélhetőleg már fizetnek osztalékot. 

A közgyűlésen döntöttek az OTP és az OPUS Securities S.A. között 2006-ban létrejött swap megállapodás felmondásáról, és az OPUS tulajdonában álló 14,5 millió OTP törzsrészvény visszavásárlásáról.

A visszavásárolt részvényeket a bank munkavállalói által kezdeményezett Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program (OTP KMRP) szervezetek számára értékesítik.