Rengeteg ukrán terület kerülhet Oroszországhoz

Hírek2022. aug. 16.D.J.

Moszkva "népszavazással" négy ukrán régiót csatolna magához.

Ez történt az orosz-ukrán háború 173-dik napján:

- Megint lövöldözésekre került sor a zaporizzsjai atomerőmű közelében. Az ukránok és az oroszok egymást hibáztatják. Moszkva szerint amerikai gyártmányú M777 tarackokkal csapásokat mértek az ukránok a telep környékére. Kijev szerint viszont az oroszok szervezték a támadásokat.

Megpróbálják azt a látszatot kelteni, mintha az ukránok támadnák az üzemet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte a világot, hogy ne engedjen a nukleáris zsarolásnak. Szerinte, ha most nem zárnak össze a Föld országai a zaporizzsjai atomerőmű védelmében akkor a világ elveszett.

Az üzem biztonsági helyzetéről az orosz védelmi miniszter és az ENSZ főtitkár is egyeztetett. Moszkva korábban azt állította, hogy megkönnyítik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) dolgát, így végrehajthatják az ellenőrző tevékenységüket a telepen.

Ennek viszont most ellentmondott egy magas rangú orosz diplomata, aki szerint egyetlen NAÜ misszió sem haladhat át a fronton mivel az túl veszélyes lenne.

Pedig az ENSZ szerint tudnák biztosítani a szakértők látogatását.

- A NAÜ nem túl derűlátó. Úgy látják, ha a harcok nem állnak le a térségben akkor nukleáris katasztrófára is sor kerülhet.

- Moszkva négy ukrán régióban tartana népszavazást: Donyeckben, Luhanszkban, Zaporizzsjában, illetve szeptember 11-én a Herszon térségben. A cél, hogy a voksolások segítségével beolvasszák Oroszországba a megszállt területeket.

- A szeparatisták uralta Donyeckben öt külföldi áll bíróság elé. A vád szerint a brit John Harding, Andrew Hill és Dylan Healy, valamint a svéd Mathias Gustafsson, illetve a horvát Vjekoslav Prebeg zsoldosként harcoltak az ukránok oldalán. A Donyecki Népköztársaság törvényei szerint halálbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

A vádlottak ártatlannak vallották magukat.

- Egy csapat munkás figyelmen kívül hagyta a figyelmeztető táblákat és az Odessza régióban megmártóztak a Fekete-tengerben. Miután egy robbanószerkezet aktiválódott hárman meghaltak és ketten megsebesültek – közölte a helyi rendőrség.

- Harctéri elsősegélynyújtásra, lövészetre és városi hadviselésre képez ki 10 ezer ukrán katonát a brit hadsereg. A cél, hogy az újoncokból pár hét alatt harcra kész katonákat faragjanak.

A kiképzéseket Kanada, Hollandia, Új-Zéland és a skandináv országok is segítik.

- Az ukrán parlament három hónappal meghosszabbította a hadiállapotot.