Repülőtéri értesítő - Újabb járatok indulnak júniustól

Hírek2020. jún. 6.Növekedés.hu

A Budapest Airport rendszeresen repülőtéri értesítőt ad ki, hogy a friss információkról, adatokról tájékoztassa a közvéleményt.

Utas- és cargo forgalom

Májusban Európa egyre több országában újraindult a légiközlekedés, így egyre több légitársaság jelenti be Budapestről és Budapestre újra induló járatait is. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője felkészült a forgalom újraindulására, és mindent megtett annak érdekében, hogy biztosítsa a biztonságos és kockázatmentes utazást.

A koronavírus-járvány az áprilisi utasforgalmat befolyásolta legerőteljesebben, azonban a májusi adatokon már jól látható a lassan növekvő forgalom. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér áprilisban összesen csupán 9870 utast kezelt, míg májusban ennek már több mint kétszeresét, 22 813 főt. Ez a tavaly májusi 1 411 593 utashoz képest 98,4%-os visszaesést jelent.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2020 májusában 10 480 tonna teherárut és rekord számú, 634 dedikált cargo járatot kezelt.

Újabb járatok indulnak júniustól

A májusi lassú forgalomnövekedést követően júniusra és júliusra több légitársaság is bejelentette fokozatos járat újraindításait Budapestről, illetve Budapestre. Júniustól a következőképpen alakul a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről elérhető desztinációk száma:

2020. június

 

 

Lufthansa

Frankfurt

június 1-től, napi járat

 

München

június 15-től, heti 3 járat

Swiss Airlines

Zürich

június 8-tól, heti 3 járat

Brussels Airlines

Brüsszel

június 16-tól, heti 4 járat

Eurowings

Stuttgart

június 11-től, heti 3 járat

 

Düsseldorf

már üzemel, heti 3 járat

Czech Airlines

Prága

június 15-től, heti 3 járat

WizzAir

több útvonal is elindult májusban

júniusban további új útvonalak várhatóak a határnyitások függvényében

Ryanair

jelenleg a London Stansted útvonal üzemel

júliustól fokozatos visszatérés

Air France

Párizs

június 1-től, heti 2-3 járat (megerősítésre vár)

SunExpress

Antalya

június 21-ől, heti 1 járat

KLM

Amszterdam

jelenleg is üzemel, napi 1 járat

Újabb 16 önkiszolgáló kioszkkal bővült a repülőtéri poggyászfeladó rendszer

Az utasok egészségének védelme és az utasszolgáltatások színvonalának emelése érdekében a repülőtér-üzemeltető újabb 16 db önkiszolgáló poggyászcímke-nyomtató automatát helyezett üzembe, melyek a 2B Terminál check-in területén, az utasfelvételi pultokkal szemben találhatók.

A bevezetett szolgáltatáshoz elsőként a budapesti repülőtér legnagyobb forgalmát bonyolító légitársasága, a Wizz Air csatlakozott, de az bármely csatlakozni kívánó légitársaság számára elérhető. A Budapest Airport arra kéri az induló utasokat, hogy a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében az önkiszolgáló poggyászfeladó rendszert részesítsék előnyben, amennyiben az a járatuknál elérhető.

A rendszer lényege, hogy az utasok a (nyomtatott vagy elektronikus) beszállókártyán feltüntetett vonalkód beszkennelése után maguk nyomtathatják ki és helyezhetik el a feladni kívánt csomagon a poggyászcímkét. Ezt követően, a poggyászcímke-nyomtató automatákkal szemben található önkiszolgáló és automatizált feladópulton – a poggyászcímke beolvasását követően – egyszerűen feladható a poggyász. Az önkiszolgáló rendszer nagy előnye, hogy kényelmesen, gyorsan és személyek közötti érintkezés nélkül adhatók fel a poggyászok.

Fokozatosan újrainduló utasszolgáltatások

A járvány okozta utasszámcsökkenés miatt lezárt épületrészeket a Budapest Airport fokozatosan, a forgalomnövekedés tükrében elkezdte újranyitni. Ugyanakkor a terminálokon jelenleg is zajló fejlesztések miatt az egyes szolgáltatások a 2A Terminálról a 2B Terminálra helyeződtek át.

Utasfelvétel és biztonsági ellenőrzés

Az utasfelvételi (check-in) pultok a 2B Terminálon üzemelnek, valamint az utasbiztonsági ellenőrzés is a 2B Terminálon történik. Az 2A oldali utasbiztonsági ellenőrző csatornák jelenleg zárva vannak. A biztonsági ellenőrzést követően az utasok újra a Heinemann Duty Free üzleten keresztül jutnak a tranzitba.

Újranyíló terminálrészek

A B utasmóló induló és érkezési szintje újra üzemel. Az útlevél-ellenőrző kapuk előtti csarnok és az útlevélkezelés változatlanul működik; továbbra is itt – és a 2B Terminál érkező szintjén – zajlik az utasok egészségügyi szűrése (testhőmérséklet-mérése), regisztrálása és Magyarországra való beléptetése.

Továbbra is érvényben vannak a március 18-án bevezetett intézkedések, miszerint az 1. utasmóló átmenetileg nem üzemel. A schengeni régióból érkező utasok is a 2B Terminálra érkeznek, az induló utasok pedig a 2A és a 2B Terminál beszállítókapuit használhatják.

Üzletek és éttermek nyitva tartása

A repülőtéren – a hatályos rendeletekkel összhangban – egyre több üzlet, kávézó és étterem nyitja meg újra kapuit az utasok előtt. Étel- és italvásárlási lehetőség, ajándékvásárlás, szupermarket, kávézó és étterem egyaránt újra elérhető a repülőtéri szolgáltatások között.

Az üzletek – ugyanúgy, ahogyan a repülőtér üzemeltetője is – fokozottan ügyelnek a biztonsági intézkedésekre, ezért maszkban szolgálják ki az utasokat, és a fertőtlenítő takarítás is rendszeres.

Jelenleg a következő üzletek tartanak nyitva:

FoodCourt

nyitva 0-24-ig

KFC

mindennap 7:00-21:00-ig

Ne’o Kiosk (a 2A Terminálon)

hétfő, péntek, vasárnap: 4:00-20:00-ig

FloCafé

04:00-19:00-ig

Heinemann Duty Free

nyitva tartása az adott napi menetrendhez igazodik

Spar (a 2B Terminál érkezési szintjén, a földi oldalon)

változatlanul nyitva 6:00-tól

Disney/Budapest&Music/Living Toys

nyitva tartása az adott napi menetrendhez igazodik

Posta

hétfőtől péntekig: 8:00-12:00-ig és 12:30-15:30-ig

A repülőtér megközelítése

Amennyiben az utas autóval érkezik a terminálra, vagy autóval kívánja elhagyni a repülőtér területet, rövid távú parkolás céljából a Terminál Parkolót (itt 5 perc áll rendelkezésre a ki- és beszállásra), hosszú távú parkolás céljából pedig a május 1-jén újra megnyitott Holiday Parkolót veheti igénybe.

Tömegközlekedés és taxi

A 200E busz változatlan menetrend szerint közlekedik. A 100E busz közlekedését a BKK április 1-jén felfüggesztette. A jövőbeni menetrenddel kapcsolatos információkért kérjük, kövessék a bkk.hu oldalt. A Budapest Airport szerződött taxi szolgáltató partnere, a Főtaxi változatlanul áll az utasok rendelkezésére.

Megújult repülőtér várja az utasokat

A járványhelyzet légiközlekedésre gyakorolt drasztikus hatása ellenére a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren megkezdett fejlesztések többsége folytatódik; nyárra elkészül a 16,9 millió eurós beruházással megvalósuló új csomagosztályozó csarnok, továbbá június végén átadásra kerül a több mint 30 millió euróból megvalósuló, új 1. móló második fázisa is.

A Budapest Airport a járvány következtében lecsökkent forgalom időszakát fejlesztésekre, illetve olyan karbantartási és felújítási munkákra fordította, amelyek kivitelezése a normál utasforgalom mellett nehézségekbe ütközne. A különböző festési, burkolási és felújítási munkák mellett megvalósult az I. futópálya és a gurulóutak karbantartása, a terminálon található útbaigazító táblák egységesítése és a beszállítókapuk újraszámozása, továbbá jelenleg is zajlik a 2A Terminál padlóburkolat cseréje.

A Budapest Airport Zrt. beruházásainak teljes összege 2020-ban várhatóan meg fogja haladni a 70 millió eurót.