Románia a németek segítségére számít a schengeni csatlakozás ügyében

Hírek2024. ápr. 6.Növekedés.hu

Románia továbbra is számít Németország támogatására a teljes körű schengeni csatlakozás megvalósításában, amely lehetővé teszi, hogy a román hatóságok beszüntessék az övezeten belüli határellenőrzést nemcsak a légi és tengeri, hanem a szárazföldi határátkelések esetében is - hangsúlyozta Marcel Ciolacu román miniszterelnök szombaton, amikor Olaf Scholz német kancellárt fogadta a bukaresti kormány székházában.

A találkozóról kiadott bukaresti sajtóközlemény szerint Ciolacu megköszönte Scholznak, hogy országa és személyesen ő is kiállt a román schengeni csatlakozás mellett.


 A bukaresti kormány egyik fontos célkitűzése a beruházások ösztönzése, az uniós helyreállítási alapból származó forrásokat is beleértve. A német befektetők érdeklődése Románia iránt eddig biztató, és minden bizonnyal új, fontos távlatokat nyit meg olyan kulcsfontosságú területeken történő együttműködés előtt, mint a közlekedési és energetikai infrastruktúra, a digitalizáció, a zöld energia és a védelmi ipar"

- idézte a román miniszterelnököt a bukaresti kormányközlemény.

Mindkét vezető tisztségviselő nagyra értékelte a két ország közötti politikai párbeszéd és a gazdasági együttműködés "kiváló szintjét", Németország ugyanis Románia legfontosabb kereskedelmi partnere, és a második a külföldi befektetők rangsorában.

A megbeszéléseken a gazdasági és biztonsági együttműködés elmélyítéséről és a közelgő európai parlamenti választásokról is szó volt.

A közlemény szerint Marcel Ciolacu és Olaf Scholz megállapították: az idén júniusban megválasztandó Európai Parlamentnek foglalkoznia kell majd az EU bővítésével, de a migrációs kihívásokkal, a zöld megállapodással, illetve a digitális átállással is, és válaszokat kell találnia azokra a biztonsági fenyegetésekre, amelyeket az Ukrajna elleni orosz támadás idézett elő az unió határainak közvetlen szomszédságában.

A két vezető egyetértett abban, hogy az európai demokratikus értékek védelméhez egységre, kohézióra, szolidaritásra és egyensúlyra van szükség - zárult a bukaresti kormányközlemény.

Olaf Scholz az Európai Szocialisták Pártjának (PES) választási rendezvényén is részt vesz Bukarestben, Marcel Ciolacu, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Stefan Lofven, a PES elnöke, Giacomo Filibeck, a PES főtitkára és Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos társaságában, akit az európai szocialisták az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelöltek.