Románia kész afgán menekülteket befogadni, egy feltétellel

Hírek2021. aug. 30.MTI - Gazda Árpád - Kolozsvár

Románia kész afganisztáni menekülteket befogadni, ha a román állam biztonsági szolgálatai ellenőrizhetik őket - jelentette be hétfőn Lucian Bode belügyminiszter. Bejelentését az Agerpres hírügynökség közölte.

A tárcavezető elmondta:Románia olyan afgán állampolgárokat fogadna be, akiknek az élete veszélybe került a tálib hatalomátvétel után.

E kategóriák között az újságírókat, bírókat és ügyészeket említette. Azt is hozzátette, hogy a romániai ösztöndíjjal rendelkező egyetemi hallgatók befogadására is készen állnak.

A tárcavezető meggyőződését fejezte ki, hogy az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa a keddi rendkívüli ülésén nyilatkozatot fogad el az afgán menekültek ügyében, amely valamennyi tagállam közös álláspontját rögzíti majd.

Lucian Bode arra is kitért, hogy Románia a nyugat balkáni migrációs útvonalon fekszik, és ez fokozott terhet ró a román hatóságokra.

Megemlítette: az év eleje óta 47 ezer illegális bevándorló próbált bejutni az országba, közülük 37 ezernek a belépését a határnál megakadályozták, tízezret az ország területén fogtak el, vagy a határnál, amikor megpróbáltak távozni Romániából.

A miniszter megemlítette: az országban két őrzött befogadóközpont működik, összesen több mint 200 férőhellyel. Telítettségük jelenleg 40 százalékos. Emellett működik hat nyitott rendszerű menekültközpont is összesen 751 férőhellyel. Ezekben 496 hely foglalt.