Romániában 2,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés az első nyolc hónapban

Hírek2021. okt. 15.MTI

Romániában a nyers adatok szerint 2,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene az első nyolc hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 1,9 százalék volt.

A nyers adatok szerint mért növekedés az új építéseknek köszönhető, amelyek 11,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, ugyanakkor a felújítások volumene 17,1 százalékkal csökkent, míg a karbantartási és javítási munkálatoké 11,1 százalékkal esett vissza.

Az épületek típusa szerint a lakóépületeknél 27,9 százalékos növekedést jegyeztek fel, ugyanakkor a nem lakóépületeknél 5,9 százalékos csökkenést regisztráltak, az ipari létesítményeknél a munkálatok volumene 3,4 százalékkal esett vissza.

Augusztusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 5,8 százalékkal csökkent, a kiigazított érték szerint 5,2 százalékkal esett vissza a tavalyi nyolcadik hónaphoz mérten.

Júliushoz képest a nyers adatok szerint 0,3 százalékos csökkenést, a kiigazított érték szerint 1,9 százalékos visszaesést jegyeztek fel.  Tavaly 15,9 százalékkal nőtt a romániai építőipar termelése 2019-hez mérten, miután 2019-ben is csaknem 28 százalékkal élénkült az előző évhez képest.