Romániában vitatják az iskolák bezárásának a szükségességét

Hírek2020. okt. 30.MTI

Romániában vitatják, hogy szükséges-e és jogszerű-e bezárni az iskolákat azokon a településeken, ahol a két hét alatt jegyzett új koronavírus-fertőzések száma meghaladja ezer lakosonként a hármat.

Amint az Edupedu.ro oktatási szakportál közölte: a magániskolák szövetsége pénteken Kolozsváron és Brassóban is bíróságon támadta meg az online oktatásra való áttérésről hozott helyi határozatokat. A magániskolák képviselői szerint ezzel sérül a gyermekek oktatáshoz való joga, és szerintük az erre vonatkozó döntést csakis az iskolák vezető tanácsai hozhatták volna meg, nem pedig a sürgősségi helyzetek bizottságai.

A szövetség képviselői azt is megemlítették, hogy a nyugat-európai országok legtöbbjében bevezetett szigorú korlátozások nem érintették az iskolákat.

Romániában a veszélyhelyzet meghosszabbításáról október közepén hozott kormányhatározat szabta meg, hogy különleges intézkedéseket kell hozni azokon a településeken, ahol meghaladja a három ezreléket a 14 nap alatt jegyzett új fertőzések száma. A sürgősségi helyzetek megyei, illetve helyi bizottságai pedig csaknem valamennyi ilyen településen az iskolák bezárását is elrendelték. Elsőként Beszterce város bizottsága döntött úgy csütörtökön, hogy nem folytatja ezt a gyakorlatot, és csak azokat az iskolákat zárja be, amelyekben megjelent, és terjed a fertőzés. Az oktatási minisztérium pénteki közlése szerint az ország több mint 17 ezer iskolája közül 3605 intézményben folyik kizárólag online oktatás, ám csak 369 intézményben kellett azért haza küldeni a diákokat, mert többen is megfertőződtek közülük vagy tanáraik közül. Az esetek többségében a települések vörös besorolása (három ezrelék fölötti új esetszám) miatt költözött az online térbe az oktatás.

A pénteken kora délután közölt hivatalos adatok szerint Romániában tovább gyorsult a járvány terjedése.

Az elmúlt 24 órában jegyzett 6546 esettel ismét megdőlt az egy nap alatt diagnosztizált új esetek rekordja. Tovább nőtt az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomás is: soha nem volt annyi koronavírusos beteg a kórházakban, és soha nem volt annyi súlyos eset, mint jelenleg. A romániai kórházakban 11236 koronavírusos beteget ápolnak, 917-et közülük intenzív osztályon. Az elmúlt 24 órában ismét száz fölötti (103) halálesetet jegyeztek a kór következtében. A járvány kezdete óta csak két nap fordult elő, hogy ennél többen haltak meg Covid-19 fertőzés következtében.