Romlottak a német ipar exportvárakozásai júniusban

Hírek2024. jún. 25.Növekedés.hu

A német feldolgozóipari vállalatok júniusban az előző havinál valamivel kedvezőtlenebbül ítélték meg exportlehetőségeiket a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete havi rendszerességgel végzett felmérésének kedden közzétett adatai alapján.

Az ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) exportvárakozásokat számszerűsítő hangulatindexe júniusban mínusz 1,0 pontra csökkent a májusi plusz 0,2 pontról.

Jelenleg nincs egyértelmű irányváltozás; a német exportgazdaságnak még bőven van hova fejlődnie - kommentálta az eredményeket Klaus Wohlrabe, az ifo felmérésekért felelős vezetője.

A felmérés tanúsága szerint Németországban a számítógépek és elektronikai termékek gyártói az exportüzlet jelentős növekedésére számítanak, hasonlóan vélekednek a bútorgyártó vállalatok is.

A felmérésből az is kiderült, hogy az italgyártók az exportrendelések növekedésére számítanak, ugyanakkor valamivel kevésbé optimisták, mint az előző hónapban. A gép- és berendezésgyártók körében, valamint a vegyiparban és az autóiparban jelenleg nagyjából egyensúlyban vannak a pozitív és negatív kilátások, azaz nem számítanak változásra. A fémipar ezzel szemben pesszimista az export alakulásával kapcsolatban: az ágazat a rendelések visszaesésére számít.

Egy évvel ezelőtt, 2023 júniusában mínusz 5,2 ponton állt a német ipari exportőrök üzleti várakozásait számszerűsítő index értéke. Idén januárban mínusz 8,1 ponttal kezdett az ifo intézet exportágazati hangulatindexe, tavalyi mélypontját mínusz 9,7 ponton, 2020 májusa óta a legalacsonyabb szinten érte el szeptemberben, részben a nagyfokú geopolitikai bizonytalanság miatt.