Rosszabbul teljesített a vártnál idén az amerikai gazdaság

Hírek2023. dec. 21.MTI

A korábban becsültnél kisebb mértékben nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye az idei harmadik negyedévben éves összevetésben a csütörtökön közzétett végleges adatok alapján.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) végleges adatként azt közölte csütörtökön, hogy a szeptember végével záródott három hónapban az amerikai bruttó hazai termék (GDP) évi 4,9 százalékkal, 2021 utolsó negyedéve óta a leggyorsabb ütemben bővült, kisebb mértékben a november végén közölt második becslésben szereplő 5,2 százaléknál, azonban összhangban az első becslés alapján közölt 4,9 százalékkal, meghaladva a második negyedévben mért 2,1 százalékos növekedést.

A növekedés fő hajtóereje a fogyasztói kiadások bővülése volt. Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás generálja a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát, így meghatározó súlya van a gazdasági növekedés alakulásában.

A frissített, végleges adatként közölt "harmadik becslés" elsősorban a fogyasztói kiadások lefelé módosítását tükrözte.

A harmadik negyedévben a fogyasztói kiadások a második becslésben közölt 3,6 százaléknál kevésbé, 3,1 százalékkal, azonban így is 2021 utolsó negyedéve óta a legnagyobb mértékben bővültek a második negyedévben regisztrált 0,8 százalékos növekedést követően.

A fogyasztói kiadások lefelé módosítását részben ellensúlyozta a lakáscélú és nem lakáscélú állóeszköz-beruházások, valamint a kormányzati kiadások felfelé módosítása.

A július-szeptemberi időszakban az export 5,4 százalékkal emelkedett (a második becslésben szereplő 6,0 százalék helyett), a második negyedévben mért 9,3 százalékos visszaesés után, hasonlóképpen az import 4,2 százalékkal nőtt (a második becslésben közölt 5,2 százalék helyett) az előző negyedévi 7,6 százalékos csökkenést követően.

A lakáscélú állóeszköz-beruházások csaknem két éve először mutattak emelkedést (11,2 százalékosat, a második becslésben szereplő 6,9 százalék helyett), a kormányzati kiadások pedig gyorsuló ütemben, a második becslésben közölt 5,5 százaléknál nagyobb mértékben, 5,8 százalékkal nőttek. A nem lakáscélú állóeszköz-beruházások a második becslésben közölt 1,3 százalék helyett 1,4 százalékkal nőttek.