Sarkvidéki hideg jön a héten

Hírek2024. jan. 7.Növekedés.hu

Nagyobb területen határozottabban és hosszabb ideig hétfőn napközben északon szakadozhat, csökkenhet a felhőzet. Főként a Dunántúlon és a Duna vonalának szélesebb sávjában valószínű további csapadék, melynek formája egyre inkább hószállingózás, gyenge havazás lesz - írja a met.hu.

Hétfő délután az ország déli harmadán szállingózhat még kevés helyen a hó. Az északi, északkeleti szél a középső országrészt leszámítva többfelé lesz erős, a Dunántúl középső és nyugati részén, valamint északkeleten viharos.

Csak hétfő délutántól veszít némileg erejéből a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -7 és 0 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -6 és +2 fok között várható, az ország középső részein emelkedhet fagypont fölé a hőmérséklet.

Éjszaka és napközben is főleg a Dunántúl nyugati részén, illetve az északkeleti, szélérzékeny tájakon viharos marad az északias irányú szél. A legerősebb lökések általában 60-80 km/h között várhatóak, de a magasabban fekvő részeken és a Balaton térségében ezt meghaladóak (~80-100 km/h) is előfordulhatnak.

Hétfő délutántól kisebb területre korlátozódik a viharos erejű szél.

A Dél-Dunántúlon még előfordulhat néhány tized mm ónos eső, de egyre inkább hószállingózásba vált a csapadék, miközben nagyobb területen szűnik is. Elsősorban a déli határvidéken (Dráva közelében) fordulhat elő kisebb havazás, melyből vékony, általában lepel - 3 cm, néhol esetleg ennél pár cm-rel nagyobb hólepel alakulhat ki a hétfő déli órákig.

Hétfő délutánra szinte mindenütt megszűnik a havazás. (Éjszaka egyre nagyobb területen lefagyhat a korábban lehullott csapadék. Egy-egy helyen - a Dél-Dunántúlon kívül is - előfordulhat rövid ideig tartó ónos eső.)