Schanda Tamás: több mint tizedével nőtt az építőipari termelés volumene

Hírek2021. okt. 14.Növekedés.hu

Idén augusztusban az építőipari termelés volumene több mint 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékét. Az ágazat 2020 nyár végétől fokozatosan ledolgozta a tavaly tavaszi kiesést - mondta el a Központi Statisztikai Hivatal adatait értékelve Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette, 2010-hez képest a szektor termelése közel 62 százalékkal bővült, ezzel Magyarország továbbra is első a régióban.

Tavaly augusztushoz képest az épületek építésében közel harmadával nőtt a termelés. Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene ötödével-negyedével haladta meg a 2020-as adatot.

A hazai cégek közel 40 százalékkal több szerződést kötöttek meg, az egyéb építmények építésére vonatkozóknál majdnem másfélszeres a bővülés.

A jó eredmény elérésében fontos szerepe van az építőipari termékek legutóbb januárig meghosszabbított kiviteléhez kapcsolódó regisztrációs kötelezettségének. A kormány többféle intézkedéssel védi a magyar emberek érdekeit, hogy az otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások valóban a családokat szolgálják.

Schanda Tamás kifejtette:

Az állami és vállalati beruházások, a különböző támogatások, kedvezményes kamatozású hitelek felhasználásának alakulása is mind a gazdaság újraindulását igazolják. A szektor kilátásai így mindenképpen bíztatóak, az építőipari kibocsátás ismét érdemben ösztönözheti, húzhatja a növekedést.