Scholz: Putyin felelős a válságért és a drágulásért

Hírek2022. jún. 1.MTI

Vlagyimir Putyin orosz elnök és az Ukrajna ellen indított háborúja felelős a Németországban és a világ Ukrajnától távol fekvő térségeiben is érezhető válságért és drágulásért - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kancellár hangsúlyozta, hogy

Putyin háborúja okozta ezt a válságot, és semmi más.

A háború sok ország számára "nagyon messze van, de a következmények nagyon is közel vannak", éhínséggel, az energiaellátás és a biztonság megrendülésével fenyegetnek. Ezeknek az országoknak segíteni kell - mondta Olaf Scholz, aláhúzva, hogy "a globális dél feltörekvő demokráciáit" meg kell tartani szövetségesnek.

A válság hazai kezeléséről szólva kiemelte, hogy a lakossági terheket csökkentő intézkedések hatásosak, a havi 9 eurós közlekedési bérletért például valóságos roham indult.

A csaknem ötven éve legmagasabb, 7,9 százalékos inflációra utalva hozzátette: a kormány egyeztetést kezdeményez a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletekkel arról, hogy mi mindent lehet még tenni közösen az árak alakulása révén kialakult "rendkívüli helyzetben".