Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója

Hírek2019. okt. 25.Növekedés.hu

Sikeres volt az Opus Global Nyrt. zártkörű kötvénykibocsátása a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramja (MNB NKP) keretében. Az intézményi szereplők részvételével zajló, az MKB Bank által lebonyolított zártkörű aukción a 28,6 milliárd forint össznévértékben meghirdetett, 572 darab 50 millió forint névértékű kötvénymennyiség teljes egészét lejegyezték, 2,8 százalékos fix kamattal, 2,730 százalékos átlaghozammal. A bevont forrás összértéke 28,77 milliárd forint. A tőzsdei társaság a kötvénykibocsátásból származó forrást növekedési tervei támogatására és finanszírozásának optimalizálására használja fel. A forint alapú kötvények futamideje 10 év.

28,6 milliárd forint értékben hirdetett meg kötvénykibocsátást az Opus Global Nyrt. Az intézményi befektetőknek meghirdetett zártkörű aukción a felkínált 572 darab 50 millió forint névértékű, fix kamatozású 10 éves futamidejű kötvények teljes mennyisége elkelt, 2,8 százalékos kamattal, 2,730 százalékos átlaghozammal. A bevont forrás összértéke 28,77 milliárd forint.

Az Opus Global Nyrt. iránti piaci bizalmat jelzi az Opus Global kötvénykibocsátásának sikere. Elkötelezettek vagyunk a Társaság működési hatékonyságának javítása mellett, kihasználjuk a kötvényprogram, mint kedvező forrás előnyeit, amely csökkenti törlesztési kötelezettségeinket és hozzájárul a részvényesi értéket növelő terveink megvalósításához.

– mondta Gál Miklós, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója.

Az Opus Global Nyrt. október elején döntött a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában történő részvételről, amelyet kedvező lehetőségnek ítélt meg forrásszerkezete optimalizálásához. Az NKP-ban való részvétel feltételeként teljesítette a független hitelminősítési eljárást. Az MNB megbízásából eljáró Scope Rating GmbH-tól az Opus Global Nyrt. kimagaslóan jó minősítést kapott: a Növekedési Kötvényprogramban kibocsátandó kötvényeit az elvárt befektetési szintnél négy fokozattal magasabbra, BBB- besorolásúra, a vállalatra vonatkozót pedig az elvártnál két fokozattal magasabb, BB minősítésűre értékelte. A kötvénykibocsátás kedvező feltételű és költségű forrásait a stratégiai divízióik növekedési terveinek megvalósítására és a finanszírozásának megújítására, optimalizálására használja fel.

Az Opus Global Nyrt. BUX, BUMIX, CECE, valamint az MSCI Hungary Small Cap, az MSCI Emerging Markets Small Cap és az MSCI ACWI Small Cap indexekben is jegyezett részvényei 2017. óta forognak a BÉT prémium kategóriájában.

A társaság 2019. első félévében az előző évinél közel 20 százalékkal magasabb, 7 milliárd forint feletti EBITDA-t jelentett, a befektetési holding megnégyszerezte bevételeit. Az Opus Global Nyrt. konzervatív, hosszú távú befektetési politikája portfoliójának növekedésére és az értékteremtésre fókuszál. Leányvállalatai jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek, négy stratégiai divíziója – építőipar, élelmiszeripar, energetika és turizmus – egymástól elkülönülő területeket fed le, jelentősen javítja ezzel a társaság üzleti kockázati profilját.