Soha nem látott remek mezőny lesz az idei Tour de Hongrie-n

Hírek2020. feb. 14.K.E.

Örülhetnek a kerékpársport rajongói. Az idei magyar kerékpáros körverseny rengeteg meglepetést és remek csapatokat tartogat. A hegyi szakaszok előtt a vállalkozó szellemű kerékpárosok végigmehetnek a verseny bizonyos útvonalain, és összevethetik saját eredményüket a később ott haladó versenyzőékkel.

 Látványos külsőségekkel kísért gálán mutatták be a 2020-as Tour de Hongrie útvonalát. A rendezvényen jelen volt többek között Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke.

A gálán elhangzott, hogy a csillagok szerencsés együttállásának köszönhetően, az idei magyar országúti kerékpáros körversenyen, ez idáig még soha nem látott mezőny jön össze.

Ez annak köszönhető, hogy ez évben Magyarország ad otthont a Giro d’Italia kerékpárverseny első három szakaszának, amelyet pihenőnap nélkül követ a negyedik szakasz Szicíliában. A Giron induló csapatok versenyzői értelemszerűen a harmadik szakasz után még aznap délután repülőre szállnak és elrepülnek Szicíliába. Ugyanezt nem tudják megtenni az infrastruktúrával, mivel egy ilyen csapatot hozzávetőlegesen 1-2 kamion, 1-2 busz, 2-3 kisbusz és 5-6 személyautó kísér. A repülő nyilván szóba sem jön, Szicíliába átautózni úgy, hogy minden felszerelés ott legyen a versenyzők megérkezéséig szintén lehetetlen, így a kerékpárosokat egy másik komplett logisztikai csapat várja Szicíliában.

Ezen körülményt kihasználva – azaz hogy az élvonalbeli csapatoknak az eleve itt lévő infrastruktúrájuk mellé csak a versenyzőket kell ide hozniuk – adódott a lehetőség a Tour de Hongrie szervezői számára, hogy két nappal a Giro magyarországi szakasza után egy olyan magyar körversenyt rendezzenek, amelyet még nem látott a hazai közönség.

A szervezők merész elképzelése helyesnek bizonyult, mivel a világ kerékpár sportjának legjobb csapataiból nyolc jelezte részvételét a versenyen, ami körülbelül olyan, mintha a labdarugó Bajnokok Ligája legjobb tizennyolc csapatából nyolc hazánkban játszana egy tornán.

A szervezők szerencséjéhez kellett még az is, hogy a profi kerékpáros versenynaptárban ebben az időben szereplő Kaliforniai körverseny elmarad, így a Tour de France-ra készülő bringások verseny nélkül maradnának. A kerékpárosoknál járja egy mondás, hogy a legjobb edzés a verseny, ami annyit tesz, hogy a kerékpárosok formába hozásának és formában tartásának egyik legfontosabb eszköze a folyamatos versenyzés. Ez a legoptimistábbak szerint azt is jelentheti, hogy az idei Tour de Hongrie-n a francia körverseny komoly esélyeseivel is találkozhatunk hazánk útjain.

De hol lehet találkozni a versenyzőkkel? Napjainkig titok volt, hogy merre fog haladni a Tour de Hongrie mezőnye. A verseny május 13-án indul Debrecenből, öt nap alatt öt szakaszt tesznek meg a kerekesek a 861 km hosszú útvonalon, amely során 75 települést érintenek majd. A teljes útvonal Észak- és Északkelet-Magyarországot érinti. Három sík szakasz és két hegyi szakasz került a programba, ami lehetőséget ad mind a sprintben eredményes, mind a hegyeket kedvelő versenyzőknek is.

Forrás: tdh.hu

A versenyt nem csak a helyszínen élvezhetjük, hanem a televízió készülékek előtt is, ugyanis a programot az M4 csatorna és az Eurosport is közvetíti.

Eisenkrammer Károly, a viadal főszervezője kiemelte, hogy a hegyi szakaszok előtt - lezárt pályán - a vállalkozó szellemű kerékpárosok végigmehetnek a verseny bizonyos útvonalain, és összevethetik saját eredményüket a később ott haladó versenyzőékkel. De ha valaki csak egy kellemes májusi hétvégét szeretne hazánk kiemelkedő szépségű térségeiben eltölteni, annak is remek programnak ígérkezik a körverseny.